Nieważne do czego. Czy to szarlotka, jabłecznik szwedzki, czy też zapiekany ryż z jabłkami. Jabłka w słoikach na zimę to dodatek jak znalazł do ciast, deserów lub jako element wzbogacający np. czerwoną kapustę na ciepło.
Jabłka na zimę bardzo łatwo jest przyrządzić, ale żeby ciasta, do których mus dodamy były smaczne trzeba jabłek z charakterem, wyraźnych w smaku. Czyli wybieramy jabłka ze starych odmian, aromatyczne i kwaśne. I tak np. kosztele, antonówki, szare renety, lub kronselskie (brak pewności, czy pisownia odpowiednia). Samo przygotowanie jest proste: obrane i pokrojone jabłka dusimy z niewielką ilością żelującego cukru. Stopień rozdrobnienia jabłek ustalamy wedle upodobania. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.
|
Jabłka nieznanej, starej odmiany. Zielono-żółte z pomarańczowymi przebarwieniami. Mus jabłkowy możemy przyrządzać na całkiem "miałko" lub z kawałkami owoców. |