![](https://1.bp.blogspot.com/-FQk6okQdnA4/WdSuqo7vwmI/AAAAAAAAHUU/IwupFcWZeHMD3_NSIE0MeQNclS9CkgvAACLcBGAs/s400/jab%25C5%2582ka%2Bdo%2Bs%25C5%2582oika%2Bna%2Bzim%25C4%2599.jpg)
Jabłka na zimę do słoików, to takie, które są kwaśne, aromatyczne, i soczyste. Najlepiej odmiany "Opad lux ziemny". Czyli zbieramy jabłka spod drzewa, myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, oraz miejsca stłuczenia jabłka. Obierki i ogryzki wkładamy do słoja i zalewamy wodą na ocet.
Obrane i pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Następnie przerzucamy je do dużego rondla i dusimy z niewielką ilością cukru. Gorące jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut.