Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Szef kuchni odleciał
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
247
Kategorie
85
Twaróg w panierce
SkładnikiA. - twaróg, co najmniej 2 gomułki- przyprawa: garam masala lub proste curryB. panierka- 1/4 szklanki mleka- szklanka mąki- 3/4 szklanki piwa- pół łyżeczki soli- 2 jajkaPrzygotowanieSkładniki panierki zmiksować na gładką masę. Ciasto ma być ko...
Szef kuchni odleciał
Nie zabijać ich więcej cieszyć się widokiem
Tapas: grzanki z ostrą salsą gruszkowo-migdałową i anchois
Rodzina chciała nazwać ten tapas "sardelowy orgazm", ale bez przesady :-) Jako przystaweczkę polecam. Składniki- pół słoika jalapeno, posiekane na drobną kostkę- 1/4 szklanki migdałów, posiekanych drobno- pół cebuli, drobna kostka- 3 ząbki czosnk...
Szef kuchni odleciał
Przystawka
Okonomiyaki pieczarkowe z salsą pomidorową i anchois
Taki wynalazek. Rodzina krzyczała "Ojesu jakie to dobre!" i "Obosze jakie to wspaniałe!", więc chyba niezły :-) Mocna fantazja na temat okonomiyaki. Łatwe do zrobienia, w zasadzie jedyną trudnością jest przekręcenie placka na patelni. Warto.Skład...
Szef kuchni odleciał
Kuchnia fusion
Sałatka z grillowanym kurczakiem i jalapeno, w sosie miodowo-czosnkowym
Mnie zachwyca.SkładnikiA. - 1 pierś kurczaka, podwójna, rozbita cienko i zamarynowana w ulubionej przyprawie- mix sałat- co najmniej kilkanaście plasterków jalapeno ze słoika- 1 czerwona cebulka, cienkie piórkaB. sos- 2 łyżki miodu- ząbek czosnku...
Szef kuchni odleciał
Sałatki i surówki
Czatnej z przejrzałych bananów
Świetny sposób na przejrzałe banany. Nie wiem jak u was, ale u mnie regularnie czernieją. Kobiety kupują je w nadmiernych ilościach i leżą niezjedzone. A tak, nie denerwuję się, tylko słoikuję i przez tydzień dodaję do różnych dań. Zamiast keczup...
Szef kuchni odleciał
Sosy i dipy
,
Kuchnia tajska i wysp Oceanii
Gorgonzola ze szpinakiem
Włoski słynny przepis. Słynny chyba głównie z tego, że Magda Gessler w razie totalnego braku pomysłów na kuchenną rewolucję każe go włączać do menu ;-) Uwzględniam dlatego, że jest prosty, szybki i bardzo dobry, a czasami przygotowując obiad dla gości ...
Szef kuchni odleciał
Spaghetti incident
,
Felicita!
Sos chłopsko-cesarski
Jedna z moich koleżanek z pracy rzuciła kiedyś mimochodem, że sekret każdej sałatki z zieleniną leży w zasadzie w sosie. Reszta jest mało istotna. Żachnąłem się, ale jak sprawę przemyślałem, to nie wiem, czy nie ma ona świętej racji. Chyba ma.Ten...
Szef kuchni odleciał
Sosy i dipy
Kaszanka po meksykańsku
Tak naprawdę przepis jest pokrewny nadzieniu do burrito lub chilli con carne :-) Clue w tym, że zamiast mięsa dajemy kaszankę. Tak tak. Szczęka opada, wiem :-) Dobrze, żeby było ostre!Składniki- 6 małych kaszanek z Lidla- pół cebuli, kostka- pół szklan...
Szef kuchni odleciał
Kuchnia fusion
,
Granada tierra ensangrentada en tardes de toros
Jajecznica na szynce z koperkiem
W zimowy słoneczny poranek smakuje najlepiej :-)Na odrobinie masełka podsmażamy szynkę, odkładamy na bok, zamiast szynki na patelni lądują jajka, dajemy mały ogień i mieszamy. Jak są pół ścięte, dodajemy świeży koperek i kończymy smażenie :-)Fani...
Szef kuchni odleciał
Śniadanie
Jagodówka
Meeega. Torpeda.Zaczynamy jak tylko pojawi się sezon na jagody. Bierzemy pół kilo jagód, myjemy, dodajemy skórkę z jednej limonki, sok z jednej limonki i 3 cm laski wanilii, zalewamy półliterkiem spirytusu i półliterkiem wódki. Czekamy 8 tygodni....
Szef kuchni odleciał
Wypijmy za błędy...
Frytki z pieczonej pietruszki
Nie dość, że zdrowe, to jeszcze nieziemsko pyszne. Pietruszka ujawnia tu swą krasę, a nie znam takich dań zbyt wiele. Nieziemskie. Podajemy ciepłe, i tak znika, zanim zdąży ostygnąć.Składniki (ok. 5 osób)- 4 duże pietruszki- 2 łyżeczki ziół włosk...
Szef kuchni odleciał
Nie zabijać ich więcej cieszyć się widokiem
,
Przystawka
Śledzie łowickie
Łowickie chyba z uwagi na kolory, a nie na pochodzenie? Pierwszy raz spróbowałem ich z 10 lat temu. Do dziś pamiętam ten smak. To jest smak, jakiego żadne inne śledzie nie mają :-) Może obok klasycznych pod pierzynką. W necie jest sporo przepisów, te z...
Szef kuchni odleciał
Gdzie jest Nemo?
Śledź z gruszką
To wynik poszukiwań przepisu, jak zrobić śledzie bez moczenia. Z matjasów. Wychodzi całkiem całkiem. Na szybkie danie sprawdza się świetnie.Składniki- 1 opakowanie matjasów, odsączyć z oleju- 1 cebulka, cienkie piórka- pół gruszki, piórka- ocet j...
Szef kuchni odleciał
Gdzie jest Nemo?
Śledzie z imbirem
Przepraszam za zdjęcie nienajlepszej jakości. Powód jest prozaiczny - zanim zdążyłem przygotować światło do zdjęcia, śledzie zostały pożarte. Są tak dobre, że nie dało się poczekać... Przypominają trochę śledzie z IKEI. Tylko są znacznie lepsze :-)Skła...
Szef kuchni odleciał
Gdzie jest Nemo?
Sajgonki na słodko i słono
Niecodzienne. Dobre. Bardziej słodkie niż słone. Kuchnia Filipin, lekko w stronę fusion :-)Składniki (8 sajgonek)- papier ryżowy, sztuk 8- opakowanie fety- 1 banan, ma być dojrzały, prawie brązowy - miód- łyżka drobno posiekanych orzeszków ziemnychPrzy...
Szef kuchni odleciał
Nie zabijać ich więcej cieszyć się widokiem
,
Smak raju
Śledzie w sosie czosnkowo-chrzanowym, z rzodkiewkami i pietruszką
Amelia zachwycona. Amelia w ogóle lubi śledzie. Wzięła dokładkę i omal z talerzem nie pożarła.Składniki- opakowanie matjasów, przygotowanych standardowo (2 moczenia w wodzie co godzinę, trzecie moczenie godzinę w wodzie z octem 2:1)- pęczek rzodk...
Szef kuchni odleciał
Gdzie jest Nemo?
←
Poprzednia
7
8
9
10
11
Następna
→