Chleby żytnie na zakwasie z natury są w smaku trochę kwaskowate, dlatego lubię je załagodzić np. dodatkiem twarogu albo mleka. Tym razem zachęcam do spróbowania przepisu na mleczny chleb żytni na zakwasie!
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasieTo jest naprawdę wielo ziarnisty chleb ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co m...
Składniki: 150 g zakwasu 250 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki żytniej 250 g mąki pszennej 30 g maku 30 g sezamu 30 g ziaren dyni 30 g ziaren słonecznika 30 g siemienia lnianego 1,5 łyżeczki soli 300 ml letniej wody Wszystkie składniki łączymy ze sobą ...
Chleb wieloziarnisty II jest modyfikacją pierwszej bardzo smacznej wersji, dzisiejszy przepis ten ma tę przewagę, że jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu i łatwy! Ciasto wyrabiamy przy tylko pomocy łyżki, więc nie trzeba mieć nawet robota kuchenn...
Chleb na zakwasie prezentowałam Wam już 1,5 roku temu, jest bardziej czaso- i pracochłonny niż ten - mega nadziany ziarnami, bardzo lekki, bo na krupczatce i do tego szybko rosnący więc nie wymaga dużego zapasu czasu i oczekiwania aż urośnie. Jego świe...
Kuchnia Czarów blog o zdrowym odżywianiu doradztwo żywieniowe przepisy kulinarne
"Zdrowie ma smak" zapraszam w piątek w godzinach 10-17. Będą tam wystawcy z całego regionu, mozna bedzie kupić miod, sery, dżemy bez cukru, chleby........ Zapraszam na pyszny chlebek, herbatkę z pokrzywy i rozmowy o potrawach wegetariańskic...
Przechodząc na dietę bezglutenową jednym z najtrudniejszych wyzwań jest rezygnacja z chleba naszego powszedniego. Potrzeba matką wynalazku pozwoliła mi skonstruować recepturę na chleb bezglutenowy, jednakże tęsknota za tradycyjnym polskim chlebem pozos...