Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Przepisy na domowy ser i chleb
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
147
Kategorie
17
Gruziński ser sulguni
Receptura sera sulguni sięga czasów starożytnych i jest uważana za część narodowego dziedzictwa kuchni gruzińskiej. Jest to ser solankowy, parzony. Ma kwaskowy, umiarkowanie słony smak i elastyczną konsystencję. Kolor od białego do jasnożółtego. Produk...
Przepisy na domowy ser i chleb
Ser
,
Podpuszczka
Ciabatta na zakwasie
Taki mój eksperymentalny wypiek ale całkiem udany, więc zamieszam przepis na blogu.Ciabatty na pszennym zakwasie robione bez użycia miksera, ciasto wyrabiane-składane ręcznie.Do ciasta użyłem mocnej włoskiej mąki pszennej Manitoba tipo "0".Wyszły bardz...
Przepisy na domowy ser i chleb
Mąka pszenna
,
Na zakwasie
,
Inne wypieki
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasie
Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na zakwasieTo jest naprawdę wielo ziarnisty chleb ;) Do ciasta dodałem całe mnóstwo rozmaitych nasion (siemię lniane, chia, sezam, kminek, mak, dynię, kaszkę kukurydzianą) - w zasadzie wszystko, co m...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Mąka pszenna
,
Na zakwasie
,
Mąka żytnia
Chleb pszenny na zakwasie z makiem i chia
Przygotowanie aktywnego zakwasu:Najpierw wyjmuję zakwas pszenny z lodówki i dokarmiam po raz pierwszy: 20 g zakwasu pszennego + 20 g wody + 20 g mąki jasnej pszennej typ 550 lub 650. Na słoiku zaznaczam poziom zakwasu markerem i zostawiam w temperaturz...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Mąka pszenna
,
Na zakwasie
Irański płaski chleb barbari
Pieczenie chleba na terenach obecnego Iranu (Persji) ma bardzo długą historię, pszenica była tam uprawiana już ok. 9000 lat temu. Jednym z najbardziej popularnych w Iranie chlebów jest płaski chleb barbari. Jego pochodzenie jest do końca jasne. Do Pers...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Mąka pszenna
,
Na drożdżach
Chleb w stylu litewskim (z kminkiem i słodem) robiony metodą Tartine
Mój nowy eksperyment, polegający na połączeniu smaków charakterystycznych dla chleba litewskiego z metodą Tartine. Jest to zatem chleb pszenny robiony na pszennym zakwasie, jednakże z dodatkiem zaparzanej mąki żytniej, ciemnego żytniego słodu litewskie...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Mąka pszenna
,
Na zakwasie
,
Mąka żytnia
,
Mąka orkiszowa
,
Zaparka
Chlebek cebulowy z orzechami makadamia (Pane alle cipolle)
Pomysł na dzisiaj :) W smaku petarda! Cieniutka chrupiąca skórka, bardzo puszysty miękisz i niesamowity aromat. Jego płaska forma przypomina mi trochę focaccię.Jeśli dzień lub dwa wcześniej nastawimy na niego zaczyn, to samo wykonanie jest potem dosyć ...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Mąka pszenna
,
Na drożdżach
,
Inne wypieki
Porównanie typów mąki pszennej w różnych krajach - aktualizacja
Stworzona przeze mnie tabela z porównaniem typów mąki pszennej: polskiej, włoskiej, rosyjskiej, niemieckiej, francuskiej, holenderskiej i dostępnej w UK/USA. Czasami korzystamy z obcojęzycznych przepisów i chcemy znaleźć odpowiednik polskiej mąki, więc...
Przepisy na domowy ser i chleb
Mąka pszenna
,
Porady
Niemiecki chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50)
Chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) na dwóch zaczynach (zakwas żytni + podmłoda pszenna na drożdżach) z dodatkiem namaczanki ze starego chleba. Receptura trochę podobna do baltonowskiego. Nawodnienie ciasta ok. 66%Chleb robiłem na podstawie filmiku...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Mąka pszenna
,
Na drożdżach
,
Na zakwasie
,
Mąka żytnia
Fougasse - chleb z Prowansji
Fougasse to pochodzący z Prowansji francuski chleb w kształcie liścia . Jest on trochę podobny do włoskiej foccacii.Jest to płaski chleb z dużą ilością pysznej chrupiącej skórki. Można go robić z różnymi dodatkami, ziołami, gruboziarnistą solą, suszony...
Przepisy na domowy ser i chleb
Mąka pszenna
,
Na drożdżach
,
Inne wypieki
Bagietki na zakwasie pszennym
Mini-Bagietki na zakwasie pszennym. Trudny temat jak się nie ma kamienia, piekarnika z parą i dobrej mąki. Zakwas 50%, nawodnienie ciasta 70%, mąka tortowa T 450 z Biedry. Mogło by być lepiej, zdecydowanie do powtórki na lepszej mące. 2 sztuki formowan...
Przepisy na domowy ser i chleb
Mąka pszenna
,
Na zakwasie
,
Inne wypieki
Chleb z cheddarem, wędzoną papryką i oregano
Bardzo aromatyczny chleb pszenny na zakwasie z dodatkami smakowymi w postaci sera cheddar, wędzonej papryki i oregano.Pomysł zaczerpnąłem z facebookowej grupy Piekarnicza Brać, autorem kompozycji smakowej jest Piotr Lesnianski.Chleb robiłem wg przepisu...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Mąka pszenna
,
Na zakwasie
Chleb z Vermont
Jeden z najpopularniejszych wśród domowych piekarzy przepisów z książki J. Hamelmana "Chleb", więc musiałem spróbować upiec go i ja.Jest to chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej razowej (10%) robiony na zakwasie. Chleb jest dosyć prosty do wykonania. ...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Mąka pszenna
,
Na zakwasie
,
Mąka żytnia
Chleb z dynią i figami
Mimozami jesień się zaczyna. Złotawa, krucha i miła....śpiewał Czesław Niemen.U mnie polska złota jesień w pełnej krasie, pachnąca dynią i figami, a to za sprawą październikowej Piekarni Amber. Tym razem Ania zaprosiła nas do upieczenia pysznego chleba...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Mąka pszenna
,
Na drożdżach
,
Na zakwasie
Chleb z dynią i figami
Mimozami jesień się zaczyna. Złotawa, krucha i miła....śpiewał Czesław Niemen.U mnie polska złota jesień w pełnej krasie, pachnąca dynią i figami, a to za sprawą październikowej Piekarni Amber. Tym razem Ania zaprosiła nas do upieczenia pysznego chleba...
Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb
,
Mąka pszenna
,
Na drożdżach
,
Na zakwasie
Czarny chleb we wrześniowej Piekarni Amber
Po dłuższej nieobecności z przyjemnością wracam do wspólnego pieczenia chleba razem z uczestnikami comiesięcznej akcji Piekarnia Amber.Tym razem pieczemy czarny chleb z przepisu od J.Hamelmana, zamieszczonego w jego książce „Chleb”. Jako jeden ze skład...
Przepisy na domowy ser i chleb
←
Poprzednia
1
2
3
4
Następna
→