SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANKĄ
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANKĄ
Składniki na ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki (1 szklanka = 250 ml)
- Kostka masła (200g)
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 4 jabłka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 dowolny kisiel (u mnie wiśniowy)
Dodatkowo:
- Tortownica o średnicy 25 cm
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka i pokrojone w kostkę masło dałam do miski i szybko zagniotłam w kulkę. Ciasto podzieliłam na 2 części, owinęłam w folię spożywczą i włożyłam do zamrażarki na ok. 15-20 min. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Po tym czasie jedną część ciasta wyciągnęłam i starłam ją na tarce na dużych oczkach na dno tortownicy. Delikatnie ugniotłam i wyrównałam spód. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min., aby spód się podpiekł. W tym czasie starłam jabłka na tarce o grubych oczkach, dodałam cukier puder, cynamon i wymieszałam. Na podpieczony spód wysypałam bułkę tartą i wyłożyłam jabłka. Z białek z solą ubiłam pianę. Następnie partiami (po łyżce) dodawałam cukier. Na koniec wsypałam kisiel. Na wierzch starłam drugą część ciasta i piekłam ok. 40-45 min. w temp. 180 stopni (góra-dół). Gdy szarlotka wystygła posypałam ją cukrem pudrem.
Artykuł SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANKĄ pochodzi z serwisu Przepisy Joli.