![DSC04156 kopia](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC04156-kopia.jpg)
SAŁATKA Z GRILLOWANEGO ANTRYKOTU – to pozycja obowiązkowa na naszym stole podczas grillowania. W takiej sałatce najlepsze jest to, że każdy z uczestników spotkania może pomóc w jej przygotowaniu. Robienie sałatki zdecydowanie zbliża. Coca-Cola przypomina: #razemsmakujelepiej warto wspólnie przygotować posiłek!
![RAZEMsmakujeLEPIEJ_hashtag_sztucce_CURVES](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/RAZEMsmakujeLEPIEJ_hashtag_sztucce_CURVES.png)
Składniki:
- Stek z antrykotu (minimum o grubości 3 cm)
- 3 kawałki kardamonu
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka syropu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 limonki
- 5 – 6 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- Garść orzechów nerkowca
- Garść orzeszków pinii
- Sól
Wykonanie:
Wybrałam piękny i gruby kawałek steku z antrykotu.
![DSC04053](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC04053.jpg)
W rondelku uprażyłam pieprz ziarnisty i roztarłam w moździerzu. Następnie do rondelka nalałam syrop ryżowy, miód, dodałam kawałki kardamonu i wszystko razem przesmażyłam.
![DSC04056](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC04056.jpg)
Tak przygotowanym syropem nasmarowałam steka z dwóch stron. Następnie polałam go wyciśniętym sokiem z płowy limonki. Posypałam go prażonym pieprzem i solą. Steka odstawiłam w chłodniejsze miejsce na godzinę.
![DSC04059](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC04059.jpg)
![DSC04068](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC04068.jpg)
Steka piekłam na średnim ogniu, zależało mi żeby pojawiła się przypieczona „skórka”, a środek pozostał różowy.
![DSC04111](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC04111.jpg)
![DSC04116](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC04116.jpg)
Po upieczeniu, steka odstawiłam na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. W tym czasie uprażyłam orzeszki pinii i nerkowca.
![DSC04137](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC04137.jpg)
Kiedy stek odpoczął pokroiłam go na paseczki.
![DSC04128](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC04128.jpg)
Kulkę mozzarelli pokroiłam podobnie do steka.
![DSC04153](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC04153.jpg)
Gdy wszystko razem wymieszałam, dodałam jeszcze pokrojone pomidorki koktajlowe i moja sałatka była gotowa do podania.
![DSC04167](http://przepisyjoli.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC04167.jpg)