RACUCHY Z RABARBAREM
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 0,5 l mleka zsiadłego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3 laski rabarbaru
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski wsypałam przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon, sodę oczyszczona.
Wbiłam jajka, wlałam zsiadłe mleko i mikserem zmiksowałam ciasto na gładką masę (konsystencja gęstej śmietany).
Rabarbar opłukałam, obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do ciasta.
Łyżką wymieszałam rabarbar z ciastem.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam racuchy z obu stron (na złoty kolor). Po usmażeniu odsączyłam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.