PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE (BEZ SMAŻENIA) – lżejsza wersja placków ziemniaczanych bez smażenia, przecież nie wszyscy chcą i mogą jeść smażone potrawy.
PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE (BEZ SMAŻENIA)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała lub ½ dużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju z ryżu o smaku chili SoRiso
- ½ pęczka koperku
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- Sól, pieprz, majeranek (po około ½ łyżeczki)
Sos:
- 200 g jogurtu naturalnego
- ½ pęczka koperku
- 1 mały ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ze startych ziemniaków odcisnąć powstały płyn, a następnie dodać startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, olej z ryżu o smaku chili SoRiso, jajka, przyprawy (sól, pieprz, majeranek) i wszystko dokładnie wymieszać.
Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (papier można lekko natłuścić olejem z ryżu o smaku chili SoRiso) i łyżką wykładać porcje masy ziemniaczanej formując placki.
Blachę z plackami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 25 minut, następnie wyjąć blachę z piekarnika, obrócić placki na drugą stronę i wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut.
Upieczone placki można podać z sosem jogurtowym. Jogurt naturalny wymieszać z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Artykuł PIECZONE PLACKI ZIEMNIACZANE (BEZ SMAŻENIA) pochodzi z serwisu Przepisy Joli.