ŁOPATKA WIEPRZOWA – to propozycja szybkiego obiadu. Łopatkę obsmażam na oleju ryżowym So Riso (oleje So Riso są dostępne w sklepie idelikatesy24.pl ). Dzięki olejowi ryżowemu jedzenie jest zdrowsze i smaczniejsze.

ŁOPATKA WIEPRZOWA
Składniki:
- 250 g łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki oleju z ryżu So Riso do smażenia (oleje So Riso są dostępne w sklepie idelikatesy24.pl )
Dodatek:
Wykonanie:
Łopatkę wieprzową umyłam, osuszyłam i pocięłam na kawałki (może być kostka lub mniejsze paseczki). Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam mięso, przyprawy (pieprz, oregano, bazylię) i dodałam olej ryżowy So Riso (oleje So Riso są dostępne w sklepie idelikatesy24.pl )

Mięso obsmażałam na patelni przez 3 – 4 minuty z każdej ze stron. Następnie mięso przełożyłam do garnka i zalałam 1 szklanką wody. Umyłam, obrałam i pokroiłam marchewkę (zwykle kroję ją w półplasterki). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez przez praskę. Marchewkę i czosnek dodałam do mięsa. Następnie posoliłam i dusiłam pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia do mięsa dodałam posiekany koperek. Smacznego 

Artykuł ŁOPATKA WIEPRZOWA pochodzi z serwisu Przepisy Joli.