
KISZONE POMIDORY - kiszone pomidory można podawać jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- 2 kg twardych, dojrzałych pomidorów (u mnie limy)
- Korzeń chrzanu
- Kwiatostany kopru
- Sól
- Ziarna pieprzu prawdziwego

Wykonanie:
Na dno każdego słoika włożyłam kwiatostan kopru i poukładałam umyte pomidory. Do każdego słoika włożyłam po dwa pokrojone w plasterki ząbki czosnku, po dwa kawałki uciętego chrzanu i po pięć ziaren pieprzu.
Zrobiłam zalewę: zagotowałam 2 litry wody z 2 łyżkami soli i tak przygotowanym roztworem solnym zalałam pomidory (można zalewać gorącą, jak i zimną zalewą). Na wierzch każdego słoika włożyłam jeszcze po jednym kwiatostanie kopru.
Słoiki zakręciłam i odstawiłam do ukiszenia.



