
GOLONKA W KAPUŚCIE
Składniki:
- 2 kg golonki
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 4-5 grzybów suszonych
- 3 cebule
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Papryka słodka
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
Składniki na marynatę:
- 2,5 l zimnej wody (przegotowanej)
- 50 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka kolendry
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki chilli
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule pokrojone w grubsze piórka
Wykonanie:
Zaczynam od zrobienia marynaty.
Wodę przegotowałam, wystudziłam, dałam wszystkie wymienione przyprawy, włożyłam wypłukaną golonkę i odstawiłam na 5 dni.
Uwaga: Jeżeli golonka jest w całości przykryta marynatą, to nie trzeba jej obracać, natomiast gdy marynaty jest mniej to codziennie należy golonkę obracać.


Gdy golonka była już zamarynowana, do rondla dałam 3 łyżki smalcu i obsmażyłam ze wszystkich stron. Do garnka dałam odciśniętą z nadmiaru soku kiszoną kapustę,liść laurowy,ziele angielskie,suszone grzyby,podlałam wodą i wstawiłam do podgotowania. Cebulę pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na 1 łyżce smalcu i dodałam do kapusty (można podsmażyć na oleju).
Podsmażoną golonkę włożyłam do garnka z kapustą i na małym ogniu dusiłam około dwie godziny. Gdy golonka była już miękka do kapusty dałam roztarty majeranek i słodką paprykę. Golonkę można też piec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku.
