Cześć =) Dziś zapraszam na pieczoną golonkę. Jest to jedna z moich ulubionych potraw i prawdziwa bomba kaloryczna. Golonkę najpierw gotuję, a dopiero podgotowaną wstawiam do piekarnika. Tak pieczona golonka jest bardzo miękka i rozpływa się w ustach. Do tak przyrządzonej golonki serwuję zazwyczaj zasmażaną kapustę kiszoną i ziemniaki. Jeśli jemy z pieczywem, to obowiązkowo muszą być musztarda i chrzan. Golonka jest upieczona, kiedy mięso odchodzi od kości. W przyszłości zamieszczę przepisy na golonkę pieczoną w kapuście, golonkę w piwie po bawarsku i golonkę gotowaną. Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania golonki w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą: - 4-6 golonek - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - kilka ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz - curry (opcjonalnie)
Sposób wykonania: 1) Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą. 2) Golonkę gotujemy około 1 godziny. 3) Po godzinie golonkę wyjmujemy z wody i lekko schładzamy. Skórę lekko nacinamy. 4) Golonki nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i opcjonalnie ulubioną przyprawą (w tym przypadku dodałem curry). 5) Tak przygotowane golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 3-4 chochelkami wody, w której gotowała się golonka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220 st. C. 6) Golonkę pieczemy około półtorej godziny, polewając co jakiś czas (co 20-25 minut) płynem, w którym się piecze. 7) Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i zasmażaną kiszoną kapustą lub pieczywem, musztardą i chrzanem.
Pieczona golonka, która rozpływa się w ustach to jest efekt na który liczy każdy przyrządzający lub zamawiający golonkę w restauracji. Zapewne ile jest golonek na świecie tyle jest i przepisów ich przyrządzania, ale my tu przedstawiamy nasz sprawdzony ...
Wpis sponsorowanyGolonka pieczona w piwieCzy wyobrażacie sobie tradycyjną sylwestrową kolację bez golonki? Jeśli planujecie przygotować ją na pożegnane starego roku proponuję Wam nowy przepis - golonkę pieczoną w piwie. Do przygotowania golonki użyłam ...
Golonka ma swoich gorących zwolenników oraz zażartych przeciwników. My mocno wspieramy tę pierwszą grupę, ale też rozumiemy drugą. Źle przyrządzona golonka może do siebie zniechęcić...
Artykuł Golonka pieczona z cydrem pochodzi z serwisu Magazyn Kuchen...
Pieczona golonka z indyka Golonka z poniższego przepisu wychodzi bardzo aromatyczna, miękka i soczysta, a jej przypieczona skóra jest dla mnie czymś wspaniałym, bo zazwyczaj golonka kojarzy mi się z tłustym mięsem i tłustą, nie jadalną skórą Tu jednak ...
Dobrze przygotowana golonka wymaga cierpliwości i czasu. Ma być miękka z chrupiącą skórką , nasycona smakiem warzyw i piwa Taki przepis Wam przedstawiam składniki: 1 golonka tylna szklanka jasnego piwa 3 marchewki 2 pietruszki nieduży seler por łyżeczk...
Dzisiaj polecam Wam na obiad golonkę z wolnowaru. Gdy ktoś nie jest szczęśliwym posiadaczem tego sprzętu to polecam przepis Piotra na golonkę gotowaną z wody. Często też przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie lub golonkę po bawarsku z warzywami Jednak ...