


AROMATYCZNY PASZTET WARZYWNY Z SELERA
Składniki:
- 2 selery
- 2 cebule
- Szklanka bułki tartej (u mnie szklanka = 250 ml)
- 4 jajka
- 200 gramów masła
- Sól
- Pieprz
Dodatkowo:
- Blaszka o wymiarach 12 x 22 cm
Wykonanie:
Selery umyłam, obrałam i starłam na tarce do miseczki. Następnie obrałam cebule i starłam do selerów. Wymieszałam. Starty seler i cebule dałam na patelnię. Dodałam masło, kilka łyżek wody (ja dałam 4) i dusiłam do miękkości. Gdy selery z cebulami się udusiły odstawiłam do wystygni ęcia.

Gdy masa wystygła dodałam do niej szklankę bułki tartej i żółtka (żółtka oddzieliłam od białek). Masę dokładnie wymieszałam. Białka ubiłam i dodałam do masy. Do masy dosypałam pieprz i sól (do smaku). Blaszkę wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką tartą. Przełożyłam masę do blaszki. Piekłam ok. godzinę w temp. 160 stopni (góra – dół).
Tak przygotowany pasztet można podawać z pieczywem bądź jako dodatek do mięs i sosów.