Uwielbiam pomidory. Bardzo często u nas goszczą. Zimą brakuje mi smaku słonecznego pomidora, dlatego postanowiłam zamknąć go w słoiku, by móc cieszyć się zupami i sosami także wtedy.
gluten free
Składniki:
4 kg pomidorów
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
Pomidory nacinamy w krzyż. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 1 minutę. Następnie przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy szypułki i gniazda nasienne. Miąższ wkładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem 15 min na dużym ogniu. Mieszamy, aby się nie przypaliły. Rozgotowane pomidory blendujemy. Zagotowujemy. Dodajemy sól i cukier. Odparowujemy na większym ogniu, aby przecier zgęstniał. (ok 15 min). Rozlewamy do wyparzonych słoików , dobrze zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 min na średnim ogniu.
Przecier pomidorowy jest najważniejszym przetworem w naszym domu. Nie ma możliwości, żebyśmy nie znaleźli czasu na zamknięcie w słoikach odrobiny lata i smaku soczystych...
Artykuł Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? Szybki przepis bez pasteryzacji....
Macie dosyć obierania surowych pomidorów, zachlapanych ścian i stania nad garnkiem, gdy robicie przecier pomidorowy? Zniechęciliście się już na tyle, że zazwyczaj sięgacie po pomidory z puszki albo gotowe passaty? Jeśli na któreś z powyższych pytań odp...
Domowy przecier pomidorowy warto mieć w zapasie. Ja za nim nie przepadam ale u mnie w domu nie umieją żyć bez niego i raz na ile musi być taka naturalna pomidorówka.Czytaj więcej »
Pomidory umyć, pokroić, usunąć twarde włókna przy szypułce. Włożyć do naczynia miksującego i gotować 15 minut w temperaturze Varoma na obrotach 3-4. W czasie gotowania dodać sól i kilka razy zwiększyć obroty na turbo na kilka sekund. Gorący przecier pr...
Sezon na robienie zimowych zapasów w pełni. Jako pierwszy na blogu prezentujemy sposób na przygotowanie domowego przecieru pomidorowego. Składniki: 3
Post Przecier pomidorowy pojawił się poraz pierwszy w Pan i Pani Domu.