Baba ghanoush to prosta do zrobienia pasta z pieczonego bakłażana i tahiny popularna w krajach Lewantu. Świetna do chleba czy jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Lubię ją zamawiać w arabskiej knajpce jako jedną z kilku małych przekąsek. W sezonie ...
Przyznaję się bez bicia, że ściągnęłam pomysł na ten dip z pewnego food trucka. Pewnej ubiegłorocznej soboty wybraliśmy się rodzinnie na Bezogródek, by wszamać coś na obiad. Wiadomo, że na jednym wozie się nie
Artykuł Dip z pieczo...
Gdy zaczęłam gotować ten obiad Miśka strzeliła fochem, że ona cyt. nie będzie jeść znowu korzonków, tylko chce pizzę. Poniekąd ma guzik do gadania, a pizzę zrobiłam jej następnego dnia. W każdym bądź razie, tak tak obrażona zasiadła do obiadu, t...
Niskie temperatury nie odpuszczają, więc trzeba się ratować rozgrzewającymi potrawami, bo jakoś już tak głupio chodzić w zimowych płaszczach. Moja propozycja to gęsta, aromatyczna zupa z pieczonych bakłażanów. Idealnie smakuje z kromką pieczywa...
Przepis z "Jerozolimy" po przejściach . A może lepiej brzmi adaptacja :)Istotne niezgodności z oryginałem są trzy.Raz. Moja wersja jest wege. Lubię mięso, ale rzadko ;)Dwa: Bakłażany są pieczone, w Jerozolimie się opala. Na zewnątrz padał deszcz, więc....
Pasta z pieczonych bakłażanów, szybka w przygotowaniu i wielofunkcyjna - może być sosem do grillowanych warzyw czy mięs, imprezowym dipem do słonych przekąsek, lub po prostu pastą do pieczywa czy naleśników. Nawet jeśli tak jak ja, nie darzycie bakłaża...
Przez ostatni miesiąc miałam dostęp do pysznych, ekologicznych warzyw z hodowli SGGW. Dzięki mojej najmłodszej siostrze, studentce tejże uczelni dostałam od opiekunów szklarni młodziutkie bakłażany. Miały najwyżej 10-12 cm długości. Wyglądały tak ślicz...