○ jaglane, kokosowe brownie nadziane czekośliwką i orzechami
○ Jaglane brownie
3,5 łyżki kaszy jaglanej przed ugotowaniem
2 chlusty mleka
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
słodzidło (u mnie 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczka miodu)
łyżka wiórków kokosowych
2 płaskie łyżki kakao
orzechy (u mnie 2)
nadzienie (u mnie dwie łyżeczki czekośliwki)
Kaszę gotujemy z wiórkami kokosowymi, zostawiamy do ostudzenia. Miksujemy, dodając powoli mleko, słodzidło, proszek do pieczenia, kakao i jajko. Wrzucamy orzechy, mieszamy. Część masy wlewamy do kokilki, nakładamy nadzienie i zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w zależności od piekarnika.
Tydzień szkolny rozpoczęłam wypiekiem i również wypiekiem go kończę. Dziś debiutuję w moim pierwszym brownie - jaglanym! Jestem z siebie zadowolona, bo wyszło naprawdę nieźle no i najważniejsze - po spróbowaniu, moja siostrzenica powiedziała, że jej smakuje!
A wcinając rano to czekoladowe cudo uświadomiłam sobie, jak bardzo lubię piec wieczorami takie pyszności, a potem zaczynać dzień, siedząc przy oknie z egoistyczną porcją słodkości tylko dla mnie :D.
Wizyta u pani doktor była dziwna. Krótka, zadała tylko kilka pytań i zapisała na badania w środę i w czwartek. Zważyła. Poczułam się naprawdę dziwnie, a relacje z moją mamą w ciągu jednego dnia zmieniły się o 360 stopni. W tą gorszą stronę.
- Dlaczego się na mnie dziwnie patrzysz? No dlaczego?- No nic, właśnie sobie uświadomiłem teraz, jaka jesteś chuda. I mała. I krucha.