Sezon na dynię w pełni, czas więc uzupełnić zapasy puree i zacząć czarować cuda z tego wdzięcznego warzywa. Dziś u mnie na stole goszczą makaronowe muszle z kremowym nadzieniem z dyni, serka kremowego Arla Apetina, orzechów i ziół.
Składniki:
* 150g puree z dyni
* kilkanaście muszli makaronowych
* serek kremowy Arla Apetina Pesto i Rukola
* garść posiekanych orzechów włoskich
* pół szalotki
* kulka mozzarelli
* kilka listków świeżej szałwii
* kilka listków świeżej rukoli
* płatki chili
* sól
* pieprz
* 100ml passaty pomidorowej
* dwie łyżki śmietanki 18%
* łyżka oliwy
* łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
Przygotowanie puree z dyni jest niezwykle proste: kroimy dynię na kawałki pozostawiając skórę, układamy na wyłożonej folią blasze i pieczemy 40-60 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przestudzoną dynię oddzielamy od skóry łyżką, przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Puree jest dosyć wodniste, jeżeli chcemy uniknąć odparowywania go na patelni możemy odcisnąć je w bawełnianej ściereczce lub pozostawić na sitku na kwadrans, by pozbyć się nadmiaru wody.
Przygotowujemy błyskawiczny sos pomidorowy: mieszamy passatę pomidorową, śmietankę, oliwę i oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. układamy warstwę sosu na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać makaron.
Muszle blanszujemy przez minutę we wrzątku. Łączymy składniki farszu: opakowanie serka Pesto i Rukola, puree z dyni, orzechy włoskie, posiekaną szalotkę, posiekane listki ziół, startą kulę sera mozzarella oraz pokruszone płatki chili, sól i pieprz. Muszle napełniamy farszem i układamy w naczyniu do zapiekania. Zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Buon appetito!