Witajcie!Dla dzieci wakacje się skończyły, studenci mają jeszcze chwilkę, a pozostali nieustannie pracują ;) Choć muszę napisać, że moje wakacje dopiero się zbliżają i już nie mogę się doczekać ;) Jednak dla tych, którzy ciągle pracują mam kolejny pysz...
Szwedzkie klopsiki (Kottbullar) to chyba najbardziej charakterystyczne danie kuchni szwedzkiej. Oczywiście najczęściej możecie je spotkać w IKEA, a w sklepiku kupić paczkę mrożonych pulpecików. Nie ma jednak nic lepszego jak zrobić własne klopsiki. Tra...
Pyszny, mięciutki chlebek z lekko chrupiącą skórką :-) Ma neutralny smak, więc dobrze komponuje się zarówno na słodko, jak w wersji wytrawnej. Może być podstawą kanapki, albo świetnym dodatkiem do innych potraw, np. do curry, różnych zup itd. Zr...
Pyszne, lekkie i pięknie prezentujące się pulpeciki z piersi kurczaka, w delikatnym sosie koperkowym.
Artykuł Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym pochodzi z serwisu .
Moja ukochana, prosta wersja klopsików szwedzkich ala Ikea. Klopsiki z przyprawami korzennymi to tradycyjne szwedzkie danie, w tej wersji trochę bardziej leniwe
Artykuł Pieczone klopsiki szwedzkie (3 składniki) pochodzi z serwisu Wilkuchn...
Köttbullar z tymiankiem- szwedzkie pulpeciki z dodatkiem tymiankuMimo, że Szwecja ma swobodny dostęp do morza oraz ogromną ilość jezior, nie oznacza to, że na szwedzki stół trafiają wyłącznie ryby i owoce morza. Owszem, w krajach skandynawskich jada si...
Szwedzkie pulpety z cynamonem (köttbullar) charakteryzują się przede wszystkim rozmiarem - są malutkie oraz nietuzinkowym smakiem i przyjemnym aromatem - wszystko to za sprawą korzennych przypraw, które z mięsem komponują się znakomicie.Składniki...