Tajska zupa krem z groszku czyli – błyskawiczny sposób na Azję na talerzu. Nasza tajska zupa krem z groszku jest w całości przygotowywana w blenderze, a całość zabiera dosłownie 10-15 minut. Tajską zupę krem z groszku możecie podawać jako chłodnik lub na gorąco, możecie ją przygotować latem ze świeżego groszku, a zimą z mrożonego – będzie tak samo pyszna. Dzięki podanym składnikom tajska zupa krem z groszku jest pełna wiosennych smaków i aromatów, niezwykle lekka i intrygująca.
Składniki:
- 450g świeżego lub mrożonego groszku – łuskanego (mrożony należy wcześniej rozmrozić)
- 1 puszka 400g mleczka kokosowego
- 1/2 papryczki jalapeno lub 2 łyżeczki suszonego jalapeno
- 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 duża szalotka
- skórka i sok z 1 limonki
- 3-4 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki plus do dekoracji
- sól, pieprz
- opcjonalnie: natka kolendry i kiełki groszku do dekoracji
- opcjonalnie: groszek ptysiowy (polecam taki mały Soup Pearl marki Belbake)
- opcjonalnie: 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- opcjonalnie: ok. 100ml śmietany kremówki (ja dodaję, zupa jest bardziej aksamitna)
Wykonanie:
Nie ma prostszego sposobu na wykonanie tajskiej zupy krem z groszku – wrzucamy wszystkie składniki (oprócz dekoracyjnych) do blendera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli macie czas i chęci, tak przygotowaną tajską zupę krem z groszku możecie dodatkowo przetrzeć przez sito. Podajemy jako chłodnik lub na ciepło.
Mówiłam, że proste? ;)
Post Tajska zupa krem z groszku pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.