Potrawka z kurczaka w białym sosie, z ryżem, z gotowaną marchewką z groszkiem… czy ktoś jej nie jadł w dzieciństwie? Mięciutkie mięso, delikatny sos, słodka marchewka. Prawdziwe comfort food w najlepszym wydaniu.
Składniki:
- 1 kg kurczaka – najlepiej ćwiartki (nóżki z udami, ewentualnie piersi, ale trzeba uważać, żeby ich nie przesuszyć)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 200-300 g ryżu ugotowanego „na klejąco”
- 2 łyżki masła
- 1,5-2 łyżki mąki
- ok. 800 ml bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- 5 łyżek soku z cytryny
- 2 czubate łyżki śmietany gęstej 18% + łyżka mąki
- 2 czubate łyżeczki cukru
- natka pietruszki
Wykonanie:
Z kurczaka i włoszczyzny przygotować bulion. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy je z bulionu, podobnie warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do odmierzonej ilości bulionu z kurczaka. Gotujemy na małym ogniu energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki (w najgorszym przypadku użyjcie blendera). Mięso kurczaka dzielimy na cząstki, warzywa z bulionu kroimy w małą kostkę lub przecieramy na dużych oczkach tarki. W misce lub małym garnku mieszamy śmietanę, mąkę z ok. chochlą gorącego bulionu, dodajemy sok z cytryny i cukier – energicznie wymieszać. Dodawać stopniowo do gotującego się sosu stale mieszając, żeby sos się nie zwarzył. Dorzucić mięso i warzywa, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu około 10 minut. W międzyczasie ugotować ryż. Gdy ryż będzie gotowy polewamy go gorącą potrawką. Potrawka z kurczaka z białym sosem najlepiej smakuje z marchewką z groszkiem. Posypywać natką pietruszki.
Post Potrawka z kurczaka w białym sosie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni.