|
Czekoladowy pudding chia z lodami bananowo-orzechowymi |
2 łyżki chia
łyżka kakao
łyżka karobu
łyżeczka syropu klonowego
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 mrożone banany
spora łyżka masła orzechowego
Do piski wsypujemy chia, kakao i karob. Zalewamy wszystko mlekiem i dodajemy syrop klonowy. Wszystko dokładnie mieszamy ubijaczką przez kilka minut. Po wymieszaniu przelewamy do wysokiej szklanki/słoiczka i chowamy na noc do lodówki. Rano banany blendujemy z masłem orzechowym. Powstałe lody nakładamy na nasz puding.
*
Zawsze byłam zwolenikiem połączenia masała orzechowego z czekoladą. Czy to tabliczka czekolady z owym masłem, czekoladki reese's czy po prostu daktyle. Tu przemycam nasionka chia i jem najlepsze śniadanie w swoim ulubionym połączeniu smakowym. Przecież w urodziny możemy sobie pozwolić na trochę dobroci (: