W sumie to nie wiem, dlaczego przepis na masło orzechowe jeszcze się tutaj nie znalazł, bo robiłam je już kilka razy, hm...Nadrabiam więc tą zaległości ;)
Do przygotowania masła orzechowego potrzebujemy:
- orzeszki ziemne solone, prażone- malakser (moc od 600W)Wykonanie masła jest banalnie proste, ale chwilę zajmuje ;)
Jeśli orzeszki nie były podprażone to wsypujemy je najpierw na suchą, rozgrzaną patelnię, podprażamy i studzimy. Ostudzone orzechy wrzucamy do misy malaksera i zaczynamy miksować - najpierw na średnich obrotach, żeby rozbić orzechy, a potem na niskich, żeby zaczęło się robić masło i nie poszedł nam silnik w malakserze ;) Zrobienie masła zajmuje kilka dłuższych minut - najpierw orzeszki się rozdrobnią, potem zrobi się zbita masa i dopiero po jakimś czasie wyjdzie nam masa płynna. Taką masę przelewamy do słoiczków i delektujemy się smakiem zdrowego masła orzechowego bez żadnych sztucznych dodatków :)
Masło można troszkę urozmaicić - np kilka łyżek rozdrobnionych orzechów odsypać do miseczki, z reszty zrobić masło orzechowe i na sam koniec dosypać rozdrobnione orzeszki - zmieni się wtedy faktura masła i będzie nam coś dodatkowo chrupało ;)
Masło w słoiczku trzeba co jakiś czas mieszać, bo może zacząć oddzielać się olej - to nic złego, spokojnie :)