Pyszny deser, który poprawi każdemu humor podczas jesiennych dni. Połączenie kokosa i owoców zawsze idealnie się sprawdza na chandrę i nie tylko.
Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: min. 4,5 h
Danie dla: 2,3 osób
Składniki na pudding:- 1 puszka mleka kokosowego
- 4,5 łyżek nasion chia
- laska wanilii
Składniki na mus brzoskwiniowy:- 5, 6 brzoskwiń (lub dowolnych ulubionych owoców)
- opcjonalnie ksylitol
- cynamon do dekoracji
Do rondelka wkładamy mleko kokosowe, rozgrzewamy, żeby się rozpuściło. Dodajemy nasiona chia i wanilię. Mieszamy dokładnie i przelewamy do szklanek na pudding. Po ostygnięciu, wkładamy do lodówki na min. 4,5 godziny. Najlepiej pudding zrobić wieczorem i zostawić na noc.
Na drugi dzień zabieramy się za brzoskwinie - myjemy je, obieramy, kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do garnka. Prażymy ok. 20 minut, aż owoce puszczą wodę i zrobią się miękkie. Następnie blendujemy. Po ostygnięciu wykładamy mus na pudding i posypujemy cynamonem. I gotowe!
Rady: Świetnie będzie też smakować z jabłkami lub śliwkami.