To jest jedno z lepszych ciast, jakie udało nam się zrobić. Lekko wilgotne, mocno cytrynowe z delikatną nutą marchewkową na pewno podbije Wasze serca.
Przygotowanie: 30 min, pieczenie: 30 min
Składniki na ciasto:- 4 jajka
- 1/3 szklanki ksylitolu (można pominąć)
- 3 łyżki mąki kasztanowej
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 2 nieduże marchewki
- skórka z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
Składniki na polewę:- pół opakowania kremu kokosowego
- sok z jednej cytryny
- suszone owoce do przybrania (opcjonalnie)
Ciasto najlepiej zrobić w mikserze. Jajka ubijamy z ksylitolem. Dodajemy mąki, skórkę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystko. Następnie obieramy marchewki i ścieramy je na tarce i dodajemy do masy, którą mieszamy już łyżką. Masę wylewamy do blaszki lub naczynia silikonowego, nasmarowanego olejem kokosowym. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto 30-35 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu ostygnąć. W tym czasie szykujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy krem kokosowy i dodajemy sok z cytryny. Kiedy ciasto już wystygnie kładziemy na nie polewę i posypujemy ulubionymi owocami (u nas suszone morele).