Widzę, że sporo osób nie wie, co można jeść na AIP, a czego nie. Nic w tym dziwnego, ponieważ protokół autoimmunologiczny jest dietą nieintuicyjną i może też wymagać modyfikacji pod kątem różnych chorób. Postaram się rozwiać wątpliwości, co do niektórych produktów.
Podstawowe informacje na temat AIP są umieszczone
TUTAJ. Jeśli nadal macie pytania, zapraszam do czytania tego artykułu:
Na początek jeszcze wyjaśnię, że AIP możemy podzielić na etapy. Pierwszy etap diety jest najbardziej restrykcyjny, ponieważ pozbywamy się wszelkich substancji, które mogą nam szkodzić. czas trwania jest różny, ale zazwyczaj jest to od miesiąca do trzech. W kolejnym etapie, gdy już czujemy się lepiej, wprowadzamy produkty i sprawdzamy swoją reakcję na nie.
Miód, erytrytol, stevia, ksylitol, syrop z agawyWydają się być w porządku, jednak w pierwszej fazie protokołu odrzucamy wszelkie substancje słodzące, ponieważ AIP ma za zadanie ustabilizować poziom cukru we krwi, co ma kluczowe znaczenie w remisji choroby. Później, kiedy mamy już stabilny poziom cukru we krwi, możemy włączyć ksylitol, stevię, cukier kokosowy. Miód w małych ilościach.
Suszone owoceTak samo jest z suszonymi owocami – zawierają zbyt dużo cukru na początek protokołu. Poza tym często są siarkowane lub zawierają inne sztuczne dodatki.
Orzechy i pestkiRównież w pierwszym etapie diety je wyrzucamy ze względu na kwas fitynowy, który zmniejsza wchłanianie wapnia, cynku i żelaza. Oraz na dużą zawartość prozapalnego Omega 6. Kiedy już wyciszymy chorobę i poczujemy się lepiej, możemy je jako pierwsze wprowadzić do diety. Za to
kokos i wyroby z niego (olej, mleko) są jak najbardziej wskazane.
Siemię lniane, nasiona chiaNa początek również zakazane na protokole.
Soda oczyszczonaRównież jest ok, ja sama używam pasty na bazie sody oczyszczonej do zębów, zamiast pasty z fluorem.
BananyOgólnie są dozwolone, jednak mogą wywoływać problemy. Te zielone mają dużo skrobi, co może powodować wzdęcia. Lepiej wybierać te dojrzałe z czarnymi plamkami, mają więcej sacharozy.
Nabiał owczy, koziCo do nabiału krowiego nie ma wątpliwości, że go nie spożywamy. Często pojawia się jednak nadzieja, że może nabiał owczy lub kozi można jeść na protokole. Niestety ten również może wchodzić w reakcje krzyżowe, dlatego w pierwszym etapie diety nabiał odrzucamy całkowicie.
Mąka kasztanowaOgólnie jest dozwolona i większość osób nie ma z nią problemów.
Mąka z tapiokiZ tą mąką trzeba ostrożnie – również wchodzi w reakcje krzyżowe z glutenem oraz może wywoływać wzdęcia. Można próbować wprowadzić po miesiącu, dwóch diety.
Mąka z konopiiW pierwszym etapie diety jest zabroniona.
Zioła prowansalskieW ich skład wchodzą takie przyprawy jak: rozmaryn, bazylia, oregano, tymianek, szałwia lekarska, cząber i majeranek - wszystkie są dozwolone na AIP. Ważne tylko, żeby mieszanka nie zawierała śladowych ilości glutenu.
Wędzone rzeczy Jeśli są ze sklepu to są zabronione, ponieważ zazwyczaj nie są naprawdę uwędzone, tylko ze sztucznym aromatem wędzonki. Jeśli jest to produkt domowy i znamy jego pochodzenie, to można jeść.
Herbata zielona, czerwona, białaTe herbaty zawierają fluor, który w nadmiarze niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego też rezygnujemy z tego typu napojów. Czarna herbata również jest niewskazana, gdyż pita do posiłku utrudnia wchłanianie żelaza. Najlepiej pić wodę, naturalne herbaty owocowe, wybrane zioła (np. pokrzywa, lipa, rumianek).
Jajka przepiórcze, kaczeWiele osób zadaje sobie pytanie, czy jeśli jaja kurze są zakazane, to czy można jeść inne. Niestety nie. Każde jajka będą zawierać awidynę w białku, która mocno stymuluje układ odpornościowy, czego unikamy przy chorobach autoimmunologicznych. Jajka też są silnie alergizujące, dlatego też trzeba je co najmniej wykluczyć na 3 miesiące.
Sos sojowyWszelkie produkty sojowe są zakazane ze względu na kwas fitynowy, poza tym nawet mała ilość soji może osłabić działanie tarczycy.
Gdyby wynikły jeszcze jakieś pytania odnośnie produktów, to śmiało piszcie :)