Święta, święta może komuś przyda się przepis na przepyszny słodko pikantny pasztet z fasoli masłowej i pasternaku. Pyszny, kremowy w wersji pieczonej w foremce i w słoiku. Polecam!
1 szkl. fasoli masłowej
2 pasternaki
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki tymianku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
Sól
Pieprz
Rozmaryn
Olej roślinny
Łyżeczka sambal olek lub ostrej papryki
Fasolę moczymy przez noc odlewamy wodę, zalewamy świeżą gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Te skórki z których wypadły fasolki wyrzucamy. Warzywa ucieramy na tarce lub blendujemy, podsmażamy z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmujemy liście i zielę przekładamy do miski z fasolą i kaszą jaglaną dodajemy przecier, przyprawy dolewamy ok 1/4 szklanki oleju i wszystko blendujemy na głatką masę. Część przekładamy do foremki natłuszczonej i wysypanej np. otrębami owsianymi a częś przekładamy do słoików do wysokości 3/4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 40 min.