Pierniczki dla alergika wegańskie
Mój Syn kocha pierniki od kiedy je spróbował. Jednak zawsze coś było w przepisie czego nie mógł jeść. Robiliśmy pierniki ale nie do końca były smaczne, były twarde i nie chciały zmięknąć więc nadawały się tylko do maczania w herbacie. W tym roku wyszły super bo i przepis wymyśliłam nowy. Są na tyle dobre że pierwsza porcja zniknęła w jeden dzień a następna napewno nie dotrwa do Świąt !
1 1/4 szklanki mąki żytniej
1/4 szklanki pure z dyni
100 gr margaryny bezmlecznej
4 spore łyżki miodu
Łyżka kakao
1/2 paczki przyprawy do piernika
Szczypta soli
1 łyżeczka sody
Margarynę przetapiamy razem z miodem, kiedy się rozpuści dosypujemy kakao i przyprawę i mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę i dynię. Najlepiej wsypać najpierw 1 szklankę, ilość mąki zależy czy dynia jest bardziej soczysta czy mniej lepiej dosypać mąki jak wymieszamy ciasto. Do mąki z dynią przelewamy margarynę z przyprawami i mieszamy. Ciasto powinno być gęste. Na stolnicę opruszoną mąką wykładamy ciasto i wyrabiamy. Jeżeli mocno się klei dosypujemy mąki. Rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy pierniki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.
Pierniki na początku są miękkie. Kiedy przestygną dekorujemy.