Krem dyniowo-pietruszkowy
Kolejna wersja dyni. Zastanawiam się co ja zrobię jak dynia się skończy i ta świeża i ta w słoiczkach zaprawiona przeze mnie. Moje dzieciaki uwielbiają zupy i te krem i takie nie przetarte. W zupach można przemycić najróżniejsze składniki i nikt się o nich nie dowie! A tym bardziej dzieci!
4 pietruszki korzeń
1 cebula
Spora szklanka puree z dyni
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki bulionu wegetariańskiego bez glutaminianu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki kurkumy
l łyżeczka tymianku
Sól, pieprz
3 łyżki mleka kokosowego
Cebulę dusimy na oleju, dodajemy pokrojoną pietruszkę lekko podduszamy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy wszystko zalewamy wodą tak aby zakryć całą pietruszkę. Gotujemy do miękkkości , dodajemy dynię i przyprawy, blenderujemy na krem.
Dodajemy mleko kokosowe, można dodać większą iliść mleczka. Można też dodać 1/2 łyżeczki imbiru.