Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 430 g wody
- 25 g drożdży
- 45 g otrębów owsianych
- 15 g pestek dyni
- 20-25 g pestek słonecznika
- 35 g siemienia lnianego
- 5 g cukru
- 10 g soli
Do naczynia miksującego wsypujemy otręby, siemię lniane oraz pestki dyni. Miksujemy 20 s / obroty 10.
Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier.
Podgrzewamy 2 min / 37 st / obr 1.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (te wcześniej zmiksowane również). Wyrabiamy 2 min / interwał.
Cisto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 keksówek, posypujemy ziarnami słonecznika lub czarnuszką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Do nagrzanego wkładamy foremki i pieczemy chleb przez 60 min.