Zaniedbałam blog zupełnie i nie zamierzam się z tego tłumaczyć. Kompletnie. ;)
Ale za to mam sporo wspaniałych przepisów, a gofry są u mnie zawsze mile widziane. W końcu nauczyłam się używać swojej gofrownicy. Daję o połowę mniej ciasta, nic nie wypływa na boki, a i gofrów mam dwa razy więcej.
Te na zakwasie są cudowne. Mało słodkie, więc można dodać do nich wszelkich słodkich dodatków bez obaw, że przesłodzimy. Tak. Proste i genialne. To bardzo wdzięczny przepis. Całe przygotowanie można zrobić przed pracą albo wieczorem poprzedniego dnia. I wystarczy wziąć zakwas prosto z lodówki. Przy okazji warto go nakarmić.
Gofry na zakwasie
Składniki na starter:
2 szklanki mąki pszennej chlebowej
2 łyżki cukru
2 szklanki maślanki
1 szklanka zakwasu (niekarmionego)
Składniki na ciasto na gofry lub pancakes:
cały starter
2 duże jajka
1/4 szklanki roztopionego masła lub oleju roślinnego
3/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do przygotowania starteru użyj zakwasu prosto z lodówki, tylko najpierw dobrze wymieszaj i odmierz 1 szklankę.
W dużej misce wymieszaj zakwas z mąką, maślanką i cukrem.Odstaw na noc w temperaturze pokojowej.
W małej misce wymieszaj dokładnie jajka i roztopione masło. Dodaj do mieszanki.
Dodaj sól i sodę. Dokładnie wymieszaj. Na cieście pojawią się bąbelki.
Przygotowuj wafle w dokładnie rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy zgodnie z instrukcją producenta.
Podawaj natychmiast. Możesz też zamrozić całkowicie wystudzone gofry. Ich rozmrożenie zajmuje dosłownie chwilkę i możesz to zrobić w tosterze albo na patelni teflonowej.
Znacie kogoś kto nie lubi gofrów? Tak szczerze. Albo byliście kiedyś nad morzem i nie zjedliście chociaż jednego? No przecież to jest grzech ;) A teraz pytanie najważniejsze: jak takie dobre gofry zrobić sobie samemu w domu? Mam dla Was dziś prosty prz...
Znacie kogoś kto nie lubi gofrów? Tak szczerze. Albo byliście kiedyś nad morzem i nie zjedliście chociaż jednego? No przecież to jest grzech ;) A teraz pytanie najważniejsze: jak takie dobre gofry zrobić sobie samemu w domu? Mam dla Was dziś prosty prz...
Gofry nie muszą być przesłodzone i niezdrowe. Moja wersja nadaje się nawet na śniadanie, a do tego smakuje wyśmienicie :) 3 łyżki puree z dynii 3 łyżki ricotty 3 łyżki kefiru 2 jajka szklanka mąki owsianej bezglutenowej szczypta sody odrobina oleju kok...
Natchniona niedawnym świętem, o którym pisałam na facebooku czyli amerykańskim national waffle day postanowiłam zrobić gofry. W zeszłym roku podawałam przepis na świetne czekoladowe gofry z cukinią i tym razem postanowiłam zrobić gofry ...
→ Te gofry czekają na publikację dobrych kilka tygdoni. Jakoś mi nie było po drodze z opisaniem receptury Ale się udało! Dziewiąty przepis na ulubione gofry już gotowy. Tym razem wersja bezglutenowa :) Składniki (ok. 5-6 gofrów): 40 g mas...
Zapraszam na wspaniałe gofry czekoladowe, które z pewnością posmakują wszystkim bez wyjątku! To już kolejny przepis na gofry z mojego menu, w którym znajdziecie przepis na gofry belgijskie, cynamonowe, czy ziemniaczane myślę, że jeszcze jeden przepis p...
Przepis na pyszne gofry chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Gofry z bitą śmietaną, owocami i miętą to pomysł na szybki deser! Lubicie gofry? Ja bardzo! Rzadko kupuje je na mieście, częściej przyrządzam w domu. Dzisiaj mam da....