VEGAN SPONGE CAKE WITH MILLET FROSTING, STRAWBERRIES AND JELLO
Biszkopt z truskawkami i galaretką musiał być zrobiony przynajmniej trzy razy podczas sezonu truskawkowego w naszym domu. Na ogromnym kawałku (1 kawałek = 1/4 blachy) lądował potężny kleks bitej śmietany, a wersja burżujska zawierała dodatkowo startą czekoladę. Jeżeli coś zostało, wybuchała wojna o ostatni kawałek, którą ze smutkiem przegrywałam. Mogłabym oczywiście usiąść i zapłakać nad tym, że na diecie wegańskiej NIE MOGĘ zrobić biszkoptu, galaretki, kremu i bitej śmietany. Mogłabym, ale Ci, co mnie znają wiedzą, że już od kilku miesięcy pracowałam nad przepisem, który będzie do ostatniego kęsa smakował tak samo (a nawet lepiej) niż oryginał. Tym bardziej po udajym
serniku bez sera. Dodatkowym bonusem jest biszkopt bez cukru i mąki pszennej oraz krem jaglany bez nabiału i galaretka pomarańczowa. Czy mi się powiodło? Przekonajcie się sami! Ale uważam, że wojna o ostatni kawałek, która rozpętała się w dzień podania ciasta, jest wystarczającą recenzją :)
Wegański biszkopt bez cukru
Z kremem jaglanym, truskawkami, galaretką i kokosową bitą śmietaną
* Scroll down for English version *
Składniki (blacha 20x20 cm):
Biszkopt:
- 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej;
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 szklanka musu jabłkowego (bez cynamonu);
- 3 łyżki syropu klonowego;
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego;
- 1/2 szklanki mleka sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego.
Waniliowy krem jaglany:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej firmy Kupiec;
- 2 szklanki wody/wody kokosowej/mleka roślinnego (można wymieszać) + ok. 1/2 szklanki.
- 3 łyżki syropu klonowego;
- nasionka z 1 laski wanilii.
Przygotowanie:
Biszkopt: W dużej misce wymieszać przesiane mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej mus jabłkowy, mleko z octem, syrop klonowy i olej kokosowy. Do składników suchych dodać mokre i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach od 25 do 30 minut (do suchego patyczka). Ostudzić całkowicie w formie. Jeżeli trochę nierówno wyrośnie, można lekko przyciąć powierzchnię.
Krem jaglany: Kaszę ugotować według wskazówek podanych
tutaj. Następnie ostudzić i zblendować z resztą składników. Krem będzie bardzo gęsty, więc trzeba rozrzedzić go odrobinę, dolewając podczas miksowania odrobinę płynów. Krem rozprowadzić na biszkopcie, po czym włożyć ciasto do lodówki.
Galaretkę ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie odstawić odstawić garnek z galaretką do większego garnka z lodowatą wodą. Musi lekko stężeć, ale nie za bardzo, aby dało się ją wylać na ciasto.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki. Ułożyć jedną warstwą na kremie. Na to wylać tężejącą galaretkę. Nie bezpośrednio z garnka na biszkopt! Masę wylewać na łyżkę, a z tej łyżka powinna spływać na ciasto. Wtedy nasze truskawki się nie przesuną.
Ciasto włożyć lodówki na co najmniej kilka godzin przed krojeniem. Podawać z kleksem bitej śmietany i/lub ze startą gorzką czekoladą. Przechowywać w lodówce, przykryte folią spożywczą.
Smacznego!
***
Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem
livellion@vp.pl, bądź oznacz mnie na
Instagramie!
Vegan, sugar-free sponge cake
With strawberries, millet frosting, jello and coconut whipped cream
Ingriedients (baking mold: 20x20 cm):
Sponge cake:
- 1.5 cups spelled flour;
- 1/4 cup potato flour;
- 1/4 cup cornstarch;
- 1.5 tsp baking powder;
- 1 tsp baking soda;
- 1 cup applesauce (wthout cinnamon);
- 3 tbsp maple syrup;
- 3 tbsp melted coconut oil;
- 1/2 cup soy milk + 1 tbsp apple cider vinegar.
Wanilla millet frosting:
- 1 cup dry millet groats by Kupiec brand;
- 2 cups of water/coconut water /non-dairy milk (it can be mixed) + approx. 1/2 cup.
- 3 tbsp maple syrup;
- the seeds of 1 vanilla pod.
Preparation:
Sponge cake: In a large bowl, mix the sifted flour, baking powder and baking soda. In the second applesauce, milk with vinegar, maple syrup and coconut oil. Add the wet ingredients to dry and mix thoroughly.
Baking tray lay with parchment paper. Pour the dough and level the surface. Bake at 180 degrees for 25 to 30 minutes (to dry stick). Cool completely in form and put in the fridge.
Millet frosting: Cook grits according to the instructions given here. Then cool and blend with the rest of the ingredients. Frosting is very thick, so you need to dilute it a bit, adding water when mixing. Spread cream on a biscuit, then put the dough in the refrigerator.
Cook jelly according to the recipe on the package. Then place the pot with jelly into a larger pot with ice water. It must concentrate slightly, but not too much that it could be poured on the cake. Wash strawberries, remove the stalks and cut into halves. Place one layer on a frosting. On the top pour, almost hardened jelly. Not directly from the pot on sponge cake! Pour the mix on the spoon, and from this spoon it should run down on the cake. Then our strawberries will not move.
Put the cake in the refrigerator for at least several hours before cutting. Serve with a dollop of whipped cream and/or with grated dark chocolate. Store in the refrigerator, covered with plastic wrap.
Enjoy! ***
If you decide to try this, or any of my remaining recipes photograph it and send me that picture, so it could join to the readers photo gallery! I'm waiting for your delicious cadres at livellion@vp.pl, or tag me on Instagram! Ten przepis bierze udział w akcji: