Całkiem niedawno odkryłam pieczoną owsiankę. Do tej pory podchodziłam do tego pomysły bardzo sceptycznie. Nie przyjmowałam do swojej świadomości, że cokolwiek może się równać, ba! - przewyższać tradycyjną, gotowaną wersję płatków owsianych. Jak bardzo się myliłam i biję się w głowę! Obiecuję, że już nigdy nie powiem "nie" na jakiekolwiek nowe wyzwania!
Quite recently I discovered a baked oatmeal. So far, I approached very skeptical for this idea. I don't accepted to my awareness that anything can match or even surpass traditional, cooked version of oatmeal. How wrong I was, and I beat my head! I promise that I'll never say "no" to any new challenges!
Z ręką na sercu mogę potwierdzić, że to śniadanie nadaje się dla NAPRAWDĘ zabieganych. A nawet jak ma się czas, to sprawdza się w momentach, w których lenistwo wygrywa :) Przetestowałam w obu przypadkach. Śpiesząc się do biura wstawałam zaspana i przyrządzałam wszystko w czasie, w którym nagrzewał się piekarnik. Potem przyszedł czas na pieczenie a ja zajęłam się przygotowaniem do wyjścia. Nawet udawało mi się zapakować lunchbox'y. Po dwudziestu minutach odbierałam gotowe, pysznie pachnące śniadanie spokojnie popijając kawę. Natomiast w niedzielne poranki śniadanie mi się piekło, a ja wylegiwałam się w łóżku.
With hand on heart, I can confirm that this breakfast is perfect for REALLY busy people. And even if there is some time, it works in days where laziness wins :) I tested it in both cases. Hurrying to the office, at a time when the oven warmed up; I was preparing oatmeal. Then it was time for baking, and I could take care of the preparation to leave. Even though I managed to pack lunchboxes. After twenty minutes I received deliciously scented, finished breakfast while peacefully sipping coffee. On the other hand, on Sunday mornings, breakfast was getting by itself while I was lying in bed.
Można nawet kontrolować konsystencję ciasta. I mniej rozgniecionego banana dodamy do ciasta tym owsianka będzie bardziej zwarta. Jeżeli dodamy go nieco więcej, wówczas otrzymamy coś, co przypomina konsystencją brownie - i jest równie pyszne!
You can even control the consistency of the dough. The less mashed banana you will add into the dough, the oatmeal will be more compact. If you add it a little more, then you obtain something that resembles the consistency of brownie - and is equally delicious!
No i ten zapach...
And that smell ...
Poza tym, że pieczona owsianka nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu czymś jeszcze musiała mnie zachwycić. Wybornym smakiem rzecz jasna! Ta, której przepis znajdziecie poniżej smakuje, jak chlebek bananowy. Zwarty, aromatyczny, karmelowy (słodzony daktylami), z masłem migdałowym, który nadaje całości bardzo fajnego smaku. W dodatku te plasterki banana na wierzchu tworzą efektywną dekorację. No i te chrupiące orzechy w środku! Nie mam pojęcia dlaczego tak długo zwlekałam z wypróbowaniem pieczonej owsianki (zrzucałam winę na brak kokilki). Teraz odnoszę wrażenie, że moje życie musiało być wtedy bardzo niepełne.
Besides the fact that baked oatmeal doesn't require a lot of work and time, something else had to impress me. A delicious taste of course! This one, which you'll find a recipe below tastes like banana bread. Compact, aromatic, caramel (sweetened with dates), with almond butter, which gives it a very nice flavor. In addition, these slices of banana on top form an effective decoration. Well, and these crunchy nuts in the middle! I have no idea why I delayed for so long trying out the baked oatmeal (I cast the blame on the lack of a ramekin.). Now I feel that my life had to be extremely incomplete before.
Pieczona owsiankaBananowa, słodzona daktylami
/
inspiracja/
Składniki (1 porcja):- 6 łyżek płatków owsianych górskich;
- 6 - 8 łyżek mleka roślinnego;
- szczypta soli;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 średni, dojrzały banan;
- 1 łyżka masła migdałowego (opcjonalnie);
- 1 łyżka zmielonych migdałów (opcjonalnie).
- 2 suszone daktyle;
- ulubione dodatki - orzechy, kawałki czekolady, owoce (np. borówki, maliny, jabłka).
Przygotowanie:Wieczorem wymieszać płatki owsiane z solą i mlekiem. Wstawić do lodówki. Daktyle umieścić w szklance i zalać ciepłą wodą (tylko do ich przykrycia). Można też płatki wymieszać w mleku od razu przed pieczeniem - na około 20 minut. Daktyle wówczas zalać wrzącą wodą.
Rano nagrzać piekarnik do 190 stopni (grzanie góra/dół). Rozgnieść 3/4 banana z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z płatkami. Daktyle wyciągnąć z wody (na razie jej nie wylewać) i również rozgnieść widelcem. Dodać do płatków, razem z masłem migdałowym i zmielonymi migdałami. Teraz pora na dodatki - wrzucacie do ciasta cokolwiek macie pod ręką. Masa powinna mieć gęstą konsystencję. Jeżeli jest zbyt gęsta dolejcie wodę, w której moczyły się daktyle.
Naczynie żaroodporne natłuścić, przełożyć do niego owsiankę i udekorować resztą banana (bądź ulubionymi owocami, można też orzechy posypać na wierzchu, a nie mieszać z owsianką - wszystko zależy od Was). Piec przez ok 25 minut. Podawać od razu i opcjonalnie udekorować czym dusza zapragnie.
Smacznego!
Baked banana oatmealWith dates and almond butter
/inspiration/
Ingredients (1 serving):- 6 tablespoons rolled oats;
- 6 - 8 tablespoons non-dairy milk;
- pinch of salt;
- 1/2 teaspoon baking powder;
- 1 medium ripe banana;
- 1 tablespoon almond butter (optional);
- 1 tbsp ground almonds (optional);
- 2 dried dates;
- favorite add-ons - nuts, chocolate chips, fruits (eg. blueberries, raspberries, apples).
Preparation:
In the evening mix oatmeal with salt and milk. Put into the refrigerator. Placed the dates in a glass and pour over with warm water (just to cover them). Flakes can be mixed with milk immediately before cooking - for approximately 20 minutes. Pour then boiling water over dates.
In the morning preheat the oven to 190 degrees (heating up / down). Masch 3/4 banana with baking powder, then stir in the flakes. Remove the dates from the water (for now leave it), and also mash with a fork. Add to the flakes, together with almond butter and greated almonds. Now it's time for the extras - throw into the dough whatever you have on hand. The mixture should have a thick consistency. If it is too thick add some watercin which the dates were soaking up. Pour into a greased ramekin and garnish with the rest of the banana (or other favorite fruit, you can also sprinkle nuts on top - it all depends on you). Bake for about 25 minutes. Serve immediately and decorate optionally with whatever your heart desires.
Bon Appetit!