Ci z Was, którzy od jakiegoś czasu śledzą wegańskie profile na portalach społecznościowych, zapewne znają ten przepis. Kiedy pierwszy raz zobaczyłam napis pod zdjęciem tego specjału, głoszący "#nanaicecream" uznałam, że to literówka. Ale po setnym razie stwierdziłam, że skoro tyle lody wcina dziennie na śniadanie lody z pięciu, czy ilu tam chce bananów, to musi coś w tym być. No i skusiłam się - szkoda tylko, że w marcu. Wtedy mój mózg zamarzł na kilka godzin. Postanowiłam odłożyć w czasie dalsze eksperymenty i tym samym podzielić się z Wami tą rewolucją.
Chciałabym, aby o tym przepisie dowiedziało się dużo osób. Bo kto nie lubi lodów? Dwuskładnikowych? Domowych? Na śniadanie i z czym tylko dusza zapragnie? Mimo, że kocham owsianki, to kiedy myślę o tym, że będę musiała rano coś GOTOWAĆ, to mi się odechciewa. Jednak te lody spadły na mnie jak anielskie oświecenie i już wiem, że moje lato jest uratowane!
To śniadanie jest nie tyle co łatwe i pyszne, ale i zdrowe. Na tyle, że mama się nie pogniewa, jak Cię przyłapie podczas wcinania lodów na obiad. Wręcz będzie Ci je wyjadać (ostrzegam z doświadczenia). Prędzej czy później, Ci co na początku patrzeli krzywo na te lody, to teraz uparcie wpatrują się w zielone banany, jakby to miało sprawić, że szybciej dojrzeją. A przyznam, że bardzo żałuję, że ten sposób nie działa.
Nie zjecie wszystkiego? Żaden problem! Zamroźcie ponownie zmiksowaną masę, a gdy najdzie was ochota łapcie za łyżkę do lodów i udekorujcie gałką desery, czy owoce pod kruszonką! Gorąco zachęcam do wypróbowania tych lodów! Błyskawiczne, zdrowe, sycące i orzeźwiające! Koniecznie musicie spróbować!
Nana Ice Cream
Czyli wegańskie lody bananowe na śniadanie
Składniki (1 porcja):
- 3/4/5/6 bananów - zależy od waszego apetytu;
- kilka łyżek mleka (użyłam mleka kokosowego);
- kilka suszonych daktyli namoczonych na noc w wodzie;
- kilka garści truskawek lub innych owoców, granoli, czekolady, masła orzechowego musu owocowego - co tylko chcecie!
Przygotowanie:
Wieczorem banany połamać na mniejsze kawałki i zamrozić.
Rano przełożyć je do misy malaksera, dolać odrobinę mleka, daktyle i opcjonalnie Wasze dodatki. Zmiksować na wysokich obrotach, co jakiś czas zgarniając lody łopatką z brzegów misy. Zależnie od sprzętu, jaki posiadacie potrwa to od trzech do pięciu minut. Przełóżcie lody do miski, szklanki, słoika, bądź gałkami podajcie na waszym deserze. Podać z ulubionymi owocami, polewami, orzechami według uznania.
Smacznego!
*
Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem
livellion@vp.pl, bądź oznacz mnie na
Instagramie!
Those of you who follow vegan profiles on social networks, probably know this recipe. When I first saw the inscription under the photograph of the finished product, proclaiming "#nanaicecream" I considered that a typo. But after the hundredth image, I found that since so many people eating ice cream for breakfast daily maded of five, or how many they want bananas, it must be something worth attention. Well, I get tempted to make them - just a pity that in March. Then my brain froze for a few hours. I decided to postpone further experiments and thus share with you this revolution.
I would like to make that a lot of people found out about this recipe. Because who doesn't like ice cream? Two-component? Homemade? For breakfast and with what your heart desires? However, these ice cream fell on me like angelic enlightenment, and I know that my summer breakfast is saved!
This breakfast is an easy and delicious but also healthy. So that your mother will not get angry, when she caught you while eating ice cream for dinner. Even she will eat them (I warn of experience). Sooner or later, those which at the beginning looked wryly at these ice cream, now stubbornly stare at the the green bananas, as if it had make them ripen faster. And I admit that I very much regret that this way is not working.
You don't eat everything at once? No problem! Freeze again mixed mass, and when starts to bug you desire for some ice cream grab a spoon and decorate desserts or fruits under crumble! I urge you to try the ice cream! Instant, healthy, filling and refreshing! Make sure to give it a try!
Nana ice cream
Vegan breakfast banana ice cream
Ingredients (1 serving):
- 3/4/5/6 bananas - it depends on your appetite;
- a few tablespoons of milk (I used coconut milk);
- a few dried dates soaked overnight in water;
- a few handfuls of strawberries or other fruit, granola, chocolate, peanut butter - whatever you want!
Preparation:
In the evening, cut the bananas into small pieces and freeze.
In the morning put them in a food processor bowl, add a little milk, dates and optional your accessories. Blend at high speed, occasionally scraping ice from the edges of bowl with a spatula. Depending on what hardware you have it will take three to five minutes. Put the ice cream into a bowl, cup, jar, or a scoop put on your dessert. Serve with your favorite fruits, toppings, nuts.
Enjoy!
*
If you decide to try this, or any of my remaining recipes photograph it and send me that picture, so it could join to the readers photo gallery! I'm waiting for your delicious cadres at livellion@vp.pl, or tag me on Instagram!