PERFECT SPELT PIZZA
Idealna urodzinowa pizza. Zdecydowanie za rzadko ją robię! Jest to moje ukochane
comfort food i mogłabym ją jeść dzień w dzień - za każdym razem z innymi dodatkami. Ciasto jest banalne i niezawodne. Idealnie cienkie, z chrupiącą skórką, ale też puszyste w środku! Smaku dopełnia sos pomidorowy domowej roboty i wyraziste w smaku, sezonowe warzywa!
Włoska kuchnia jest moją ulubioną, chociaż pizza nie powinna zaliczać się jej składowych, gdyż jest to potrawa wywodząca się z całkiem innych okolic. Została jednak spopularyzowana przez Włochów i wyniesiona do rangi kultowej i wykwintnej potrawy, ponieważ niegdyś była strawą biednych. Robotnicy wyrabiali ciasto z mąki i zapiekali w piecu z niezbyt świeżymi już warzywami.
Będąc na mieście i chcąc coś zjeść zazwyczaj decyduję się na pizzę. Głównie gdy w okolicy nie ma wegańskiej bądź wegetariańskiej knajpki. Sałatki nigdy do mnie nie przemawiają. Na mój gust ich ceny w restauracjach są śmiesznie drogie. W pizzerii wiem, że się najem. Proszę o pizzę bez sera, jednak podane mi danie nie zawsze jest takie, jakie bym sobie wyobrażała. Kiedy jestem zdystansowana do jedzenia restauracyjnego, to pizza musi być idealna. Niestety często pizza smakuje na mąka z proszkiem do pieczenia, a składników mogę się doszukiwać za pomocą luby. W domu za to szaleję (nie sugerować się zdjęciem - zawsze lepiej, gdy dodatków na pizzy jest mniej, jeśli chodzi o fotografię) i zajadam się do woli. Bo nie ma to jak domowa, świeżo upieczona pizza.
Wegańska pizza orkiszowa
* Scroll down for English version *
Składniki (3 pizze o średnicy 20 cm):
- 200 g mąki orkiszowej typ 700;
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
- 1 paczuszka drożdży suszonych;
- 3/4 szklanki ciepłej wody;
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek;
- szczypta soli i cukru.
- dodatki: pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, cebula, pieczarki, rukola. Lub też brokuły, kukurydza, papryczka jalapeno bądź inne ulubione składniki.
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiać mąkę z cukrem solą i drożdżami. Następnie wlać oliwę wraz z wodą i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (u mnie jest to 240 stopni C).
Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować okrągłe placki rozciągając delikatnie brzegi. Zawinąć ranty i posmarować placki sosem pomidorowym. Wyłożyć ulubione dodatki (rukole dodałam po upieczeniu). Piec od 13 do 15 minut - pilnować, aby się nie przypaliła. Podawać od razu i posypać płatkami drożdżowymi, oregano, rukolą oraz ewentualnie posmarować sosem pomidorowym bądź innym smarowidłem.
Sos pomidorowy
Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 1/2 cebuli;
- 1 ząbek czosnku;
- sól pieprz, oregano, cząber, wędzona papryka, ostra papryka i świeża bazylia.
Przygotowanie:
Patelnię rozgrzać i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę (zrobiłam do bez oleju). Dodać pomidory, przecier, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Dusić około 15 minut, dopóki sos dobrze zgęstnieje. Ostudzić i dokładnie zblendować.
Smacznego!
***
Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem
oatmealandfigs@op.pl, bądź oznacz mnie na
Instagramie!
Vegan spelt pizza
Ingredients (3 pizzas with a diameter of 20 cm):
- 200 g spelled flour type 700;
- 100g wholemeal spelled flour;
- 1 packet of dry yeast;
- 3/4 cup warm water;
- 1,5 tbspof olive oil;
- a pinch of salt and sugar.
- add-ons: cherry tomatoes, red peppers, onions, mushrooms, arugula. Or broccoli, corn, jalapeno pepper, or other favorite ingredients.
Preparation:
In a large bowl sift flour with sugar salt and yeast. Then pour the olive oil along with water and thoroughly knead the dough. Cover the bowl with a cloth and set aside to rise in a warm place for about 45 minutes.
Preheat the oven to maximum temperature (for me it is 240 degrees C).
Line the baging mold with baking parchment paper. Divide the dough into three pieces and form into round shapes gently stretching the edges. Wrap the lipping, and smear pizzas with tomato sauce. Put your favorite add-ons (I added argula after baking). Bake 13 to 15 minutes - watch that it doesn't burnt. Serve immediately and sprinkle with yeast flakes, oregano, arugula and possibly spread with tomato sauce or other favourite dips.
Tomato sauce
Ingredients:- 1 can tomatoes;
- 2 tbsp tomato paste;
- 1/2 of onion;
- 1 clove of garlic;
- salt, pepper, oregano, savory, smoked paprika, hot pepper and fresh basil.
Preparation:
Heat the pan and fry the diced onions (I did it without oil). Add the tomatoes, puree, crushed clove of garlic and spices. Simmer about 15 minutes until the sauce thickens well. Cool and carefully blend.
Enjoy! ***
If you decide to try this, or any of my remaining recipes photograph it and send me that picture, so it could join to the readers photo gallery! I'm waiting for your delicious cadres at oatmealandfigs@op.pl, or tag me on Instagram!