Te ciasteczka uratowały moje słodkie eksperymenty podczas minionych upałów. Na ostatnią chwilę chciałam przygotować coś na ząb, jednak temperatura nie pozwalała mi na zbyt długie używanie piekarnika w ciągu dnia. Byłoby to niehumanitarne targnięcie się na życie mojej skromnej osoby i życie zacnych domowników. Zrobiłam już kilka dni wcześniej dżem i zawekowałam kilka słoiczków, zostawiając jeden do zjedzenia na już. Większość została wykorzystana, jako smarowidło do śniadaniowegochlebka bananowego. Miałam jednak ochotę na jakieś kokosowe ciasteczka, podobne do tych migdałowych. No to zrobiłam ich wersję surową. UWAGA - można je nawet upiec, ale polecam ten ruch tylko wtedy, gdy temperatura w waszym mieszkaniu nie będzie przekraczać 22 stopni ;)
Kokosowe ciasteczka bez pieczenia
* Scroll down for English version *
Składniki (ok. 7 sztuk):
1/4 szklanki wiórek kokosowych;
1 łyżka masła orzechowego lub masła migdałowego;
1 łyżka mąki kokosowej lub mąki migdałowej;
4 daktyle Medjool (lub 80 g suszonych, miękkich daktyli).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego. Zmiksować na jednolitą masę i uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Talerz zabezpieczyć papierem do pieczenia i układać na nim ciasteczka. Lekko je spłaszczyć i delikatnie zrobić wgłębienie za pomocą kciuka. Napełnić je dżemem lub innym ulubionym smarowidłem. Zajadać mocno schłodzone.
Dżem morelowo-porzeczkowy z nasionami chia
Składniki:
ok. 800 g moreli (waga bez pestek);
ok. 600 g czerwonych porzeczek (waga bez gałązek);
4 łyżki nasion chia;
1/2 szklanki soku jabłkowego;
ok 6 łyżek syropu słodzącego, lub więcej - do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku o grubym dnie. Gotować od 30 do 50 minut bardzo często mieszając. Przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce do około tygodnia, lub zawekować.
Smacznego!
***
Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem oatmealandfigs@op.pl, bądź oznacz mnie na Instagramie!
Raw coconut cookies
Ingredients (approx.7 pieces):
1/4 cupgrated coconut;
1 tbsppeanut butteroralmondbutter;
1 tbspof coconutflouroralmond flour;
4Medjooldates(or 80g of dried,softdates).
Preparation: Place all ingredientsin the bowlof a food processor. Mixtoa homogeneous massand form the walnut-size balls. Secureplatewith baking paperandlaythereoncookies. Flattenthem slightlyandgentlymake recess with the thumb. Fill it withjam oranother favoritespread. Munch inverychilled.
Apricot red currand chia seed jam
Ingredients:
approx.800 gapricots(weightwithout seeds);
approx.600 gred currants(weightwithouttwigs);
4 tbspchia seeds;
1/2 cupapple juice;
about6 tbspfavourite sweetener,ormore -to taste.
Preparation: Place all ingredientsina large potwith a thickbottom.Cook for30 to50 minutesstirringfrequently.Transfer tojarsand storein the refrigeratorforabout a week, orpreserve.
Enjoy!
***
If you decide totry this, orany of myremainingrecipesphotograph itandsend methatpicture, so it couldjoin to the readers photo gallery!I'm waiting foryourdeliciouscadresatoatmealandfigs@op.pl,ortagmeonInstagram!
Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować pyszne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku kokosanki. [...]
Artykuł Błyskawic...
Kokos, kokos, z dodatkiem kokosu i jeszcze trochę kokosu tak można by podsumować zdrowe kokosanki, są bardziej kokosowe niż sam kokos Czego tam nie ma; mleczko kokosowe, woda kokosowa, olej kokosowy i oczywiście wiórki kokosowe, ale nie takie k...
Nie lubię określenia słaba płeć. Nawet bardzo nie lubię. Jednak są takie dni w miesiącu, że muszę przyznać, że kobiecość bywa uciążliwa. Kiedy od rana kręci mi się w głowie, szumi w uszach, żołądek przewraca się z lewej na prawą stronę, a dolne partie ...
Jeśli macie ochotę na zdrowy i bardzo szybki deser, albo spodziewacie się niezapowiedzianej wizyty znajomych i przez przypadek macie pod ręką wiórki kokosowe to polecam klasyczny przepis na kokosanki. Kokosanki smakują wyśmienicie są kruche [.....
Szukając przepisu na kokosanki oczywistą opcją, żeby zapytać o radę była moja Babcia i w tym momencie runął jeden z mitów mojego dzieciństwa, bo okazało się, że Babcia kokosanki kupuje w piekarni :D Opcji jest dużo kokosanki mogą być ciasteczka...
Dawno nie było u nas przepisu na ciasteczka. Lubimy kokosanki, stąd pomysł na dzisiejszy przepis. Nasze bezglutenowe kokosanki jaglane to dość miękkie ciasteczka, które nie zawierają mleka, jajek oraz proszku do pieczenia. Wykonanie kokosanek jest bar...
Ostatnio nie ciężko zauważyć, że uwielbiam kokos. Dzisiaj zapraszam Was na kolejną odsłonę nieśmiertelnych kokosanek. Biszkopt jest otulony czekoladową polewą, która z jednej strony daje swój smak, a z drugiej jest dopełnieniem dla aromatu kokosu, płyn...
Nie wygrają w konkursie miss ciastek, ale jak dla mnie wygrywają wszelkie nagrody za smak i strukturę. Wieki nie jadłam tak delikatnych w smaku i strukturze ciasteczek, w dodatku o tak subtelnym aromacie cytrynki, który idealnie dopełnia całość. Dzięki...