RAW COCONUT COOKIES WITH CHIA SEED JAM
Te ciasteczka uratowały moje słodkie eksperymenty podczas minionych upałów. Na ostatnią chwilę chciałam przygotować coś na ząb, jednak temperatura nie pozwalała mi na zbyt długie używanie piekarnika w ciągu dnia. Byłoby to niehumanitarne targnięcie się na życie mojej skromnej osoby i życie zacnych domowników. Zrobiłam już kilka dni wcześniej dżem i zawekowałam kilka słoiczków, zostawiając jeden do zjedzenia na już. Większość została wykorzystana, jako smarowidło do śniadaniowego
chlebka bananowego. Miałam jednak ochotę na jakieś kokosowe ciasteczka, podobne do tych
migdałowych. No to zrobiłam ich wersję surową. UWAGA - można je nawet upiec, ale polecam ten ruch tylko wtedy, gdy temperatura w waszym mieszkaniu nie będzie przekraczać 22 stopni ;)
Kokosowe ciasteczka bez pieczenia
* Scroll down for English version *
Składniki (ok. 7 sztuk):
- 1/4 szklanki wiórek kokosowych;
- 1 łyżka masła orzechowego lub masła migdałowego;
- 1 łyżka mąki kokosowej lub mąki migdałowej;
- 4 daktyle Medjool (lub 80 g suszonych, miękkich daktyli).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego. Zmiksować na jednolitą masę i uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Talerz zabezpieczyć papierem do pieczenia i układać na nim ciasteczka. Lekko je spłaszczyć i delikatnie zrobić wgłębienie za pomocą kciuka. Napełnić je dżemem lub innym ulubionym
smarowidłem. Zajadać mocno schłodzone.
Dżem morelowo-porzeczkowy z nasionami chia
Składniki:
- ok. 800 g moreli (waga bez pestek);
- ok. 600 g czerwonych porzeczek (waga bez gałązek);
- 4 łyżki nasion chia;
- 1/2 szklanki soku jabłkowego;
- ok 6 łyżek syropu słodzącego, lub więcej - do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku o grubym dnie. Gotować od 30 do 50 minut bardzo często mieszając. Przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce do około tygodnia, lub zawekować.
Smacznego!
***
Jeżeli zdecydujesz się wypróbować ten, lub któryś z moich pozostały przepisów, sfotografuj go i wyślij do mnie, aby zdjęcie mogło dołączyć do galerii zdjęć czytelników! Czekam na Twoje pyszne kadry pod adresem
oatmealandfigs@op.pl, bądź oznacz mnie na
Instagramie!
Raw coconut cookies
Ingredients (approx. 7 pieces):
- 1/4 cup grated coconut;
- 1 tbsp peanut butter or almond butter;
- 1 tbsp of coconut flour or almond flour;
- 4 Medjool dates (or 80 g of dried, soft dates).
Preparation:
Place all ingredients in the bowl of a food processor. Mix to a homogeneous mass and form the walnut-size balls. Secure plate with baking paper and lay thereon cookies. Flatten them slightly and gently make recess with the thumb. Fill it with jam or another favorite spread. Munch in very chilled.
Apricot red currand chia seed jam
Ingredients:
- approx. 800 g apricots (weight without seeds);
- approx. 600 g red currants (weight without twigs);
- 4 tbsp chia seeds;
- 1/2 cup apple juice;
- about 6 tbsp favourite sweetener, or more - to taste.
Preparation:
Place all ingredients in a large pot with a thick bottom. Cook for 30 to 50 minutes stirring frequently. Transfer to jars and store in the refrigerator for about a week, or preserve.
Enjoy!
***
If you decide to try this, or any of my remaining recipes photograph it and send me that picture, so it could join to the readers photo gallery! I'm waiting for your delicious cadres at oatmealandfigs@op.pl, or tag me on Instagram!