Niedziela to dzień, w który bardziej się staramy, przygotowujemy obiad z dwóch dań oraz deser, czasem spędzając nawet pół dnia w kuchni. Jednak im bliżej wiosny, tym mniejszą mamy ochotę na spędzanie jednego z niewielu wolnych dniu "przy garach", dlatego też w takim wypadku idealnie sprawdzają się takie dania jak kurczak duszony w białym winie. Jego przygotowanie zajmuje nam maksymalnie godzinę czasu, przy czym nasz niedzielny obiad nie traci nic z wykwintności. Dodatkowo, gdy kurczak będzie się dusił zdołacie przygotować dodatki, ryż lub ziemniaki oraz sałatkę.
Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 3 szalotki bananowe
- 1 marchewka
- 3/4 butelki białego wytrawnego wina (można znaleźć dobre już za 13 zł)
- 2 ząbki czosnku
- cukier
- łyżeczka:
- tymianku
- rozmarynu
- soli
- pieprzu
- papryki słodkiej
- curry
Sposób przygotowania:
1. Lekko nacinamy skórkę na podudziach, obtaczamy je w przyprawach i zostawiamy na 15-20 minut do zamarynowania.
2. W miedzy czasie kroimy w plasterki czosnek, szalotki i marchewkę.
3. Na dużą i głęboką patelnię nalewamy olej z pestek winogron i podsmażamy czosnek, jak się ze złoci to go wyrzucamy.
4. Na tak przygotowanym oleju z 4 stron obsmażamy podudzia. Następnie zdejmujemy je na talerz, a na patelnię wrzucamy szalotki i marchewkę.
5. Po 5 minutach na warzywach układamy podudzia i zalewamy wszystko winem.
6. Patelnie przykrywamy pokrywką i przez 20 minut dusimy mięso na wolny ogniu, co jakiś czas przewracając z jednej strony na drugą.
7. Po dwudziestu minutach odkrywamy patelnię, zwiększamy płomień do maksimum i odparowujemy wino do połowy wysokości patelni. co jakiś czas przewracając podudzia. Powinno nam to zająć około 15 minut.
8. Następnie mięso podsmażamy przez chwilę na osobnej patelni, by było chrupiące, a sos słodzimy trzema łyżeczkami cukru.
9. Podudzia podajemy polane obficie sosem. Świetnie smakują z sałatką z rukoli roszponki, pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!
Do tego danie polecamy na przystawkę (oczywiście jeśli macie ochotę spędzić trochę więcej czasu w kuchni):