Tzatziki to popularny grecki dip, który składa się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka.
Tzatziki podajemy jako dip do warzyw, chleba, gyrosa i mięsa z grilla. W takie uapalne dni jak dziś, wcinam go prosto z miseczki :).
Najlepiej smakuje schłodzony przynajmniej przez 1 godz. w lodówce.
Czosnku można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań.
Składniki:- duże opakowanie jogurtu typu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- ogórek szklarniowy
- łyżka kopierku
- sól
- pieprz
- Ogórka obrać, przekroić, usunąć pestki i sok.
- Nastepnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszać z jogurtem, dodając wszystkie pozostałe składniki.
- Przełożyć do miseczki.
- Schłodzić godzinę w lodówce.
Gotowe!