Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Ragù wołowe, czyli sos alla bolognese
Niech się gotuje!
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
194
Kategorie
206
Ragù wołowe, czyli sos alla bolognese
Jeśli myślimy o sosie do makaronu z mielonego mięsa i pomidorów, w Polsce mówimy na to bolognese. W Toskanii nazywają takie sosy ragù i podają z grubym makaronem pici (albo pinci) – jak spaghetti, tylko grubości cienkiego ołówka. W Toskanii robią ragù ...
Niech się gotuje!
21 paź 15
Wszystkie przepisy
,
Makarony
,
Wołowina
,
Wątróbka
makarony
15 przepisów
//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= blog_tag_url_template(blogData(tagData($id, 'blog_id')), tagData($id)) ?>//= tagData($id, 'tag_name') ?>//= getTagThumbnailUnique($id) ?>
Zobacz cały przepis
Niech się gotuje!
Niestety ten blog nie ma opisu
194
206
Polecane przepisy
Ragu z kaczki
Bardzo lubię makaron z sosami typu ragu, popularnie zwanymi bolognese. Mielone mięso z odrobiną wątróbki, dodającej ekscytującej goryczki, długo gotowane w sosie z wina i pomidorów. Po wielu godzinach duszenia smaki pięknie się przenikają, balansują. ...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
Ragù alla bolognese - klasyczny sos boloński
Dziś z Lombardii przenosimy się nieco na południe, do stolicy Emilia-Romana - Bolonii. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Sos najlepszy wychodzi, jeśli jest długo gotowany. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzuc...
Kuchnia z wyrakiem
Dania główne
,
Mięso
,
Przepisy podstawowe
,
Kuchnia włoska
,
Sosy
,
Makarony
Spaghetti z sosem ragù alla bolognese
Chyba jedno z najpopularniejszych dań, które smakuje każdemu. Nie znam nikogo komu nie smakowałby makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Dania swą popularność zawdzięcza między innymi z powodu łatwego i szybkiego przygotowania. Ja przedstawiam ...
Teoria smaków
Jarek
,
Makarony
,
Dania z wieprzowiny
,
Dania z wołowiny
,
Kuchnia śródziemnomorska
Kulinarna Bologia - wspomnienia z podróży
Sztuka kulinarna stanowi ważny element każdej kultury. Historia Italii była nadzwyczaj skomplikowana. Kraj ten znajdował się pod różnymi strefami wpływów, które stale się zmieniały Znajduje to odzwierciedlenie w życiu mieszkańców Półwyspu Apenińskiego ...
O winach i podróżach. Subiektywnie.
Subiektywnie
,
Kraje winiarskie
,
Kulinaria
,
Wino i jedzenie
Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca czyli makaron ladacznicy to bardzo smaczny i prosty przepis pochodzący z kuchni południowej Italii. Sam sos Włosi nazywają sugo alla puttanesca i spotkać można wiele jego odmian. Zasadniczo składa s...
Madame Edith
Ragù wołowe, czyli sos alla bolognese
Jeśli myślimy o sosie do makaronu z mielonego mięsa i pomidorów, w Polsce mówimy na to bolognese. W Toskanii nazywają takie sosy ragù i podają z grubym makaronem pici (albo pinci) – jak spaghetti, tylko grubości cienkiego ołówka. W Toskanii robią ragù ...
Niech się gotuje!
Wszystkie przepisy
,
Makarony
,
Wołowina
,
Wątróbka
Sos bolognese
Nie oszukujmy się... sos do spaghetti bolognese robił chyba każdy choć raz w swoim życiu. I każdy też ma swoją ulubioną wersję. Dziś prezentuję Wam swoją.A jak powinna wyglądać ta klasyczna włoska receptura na "ragù alla bolognese"? Z pewnością nieco i...
Co Pysznego?
Cebula
,
Pomidory
,
Seler naciowy
,
Sos
,
Spaghetti
Ragù Alla Bolognese
Kolejnym daniem z cyklu ŻBS na uchodźstwie będzie tradycyjny sos boloński. Danie zwane spaghetti bolognese powstało poza Włochami, bo tu nikt nie użyłby spaghetti do takiego sosu. Sos mięsny, zwany ragù, najczęściej podawany jest z tagliatelle, a jego ...
Żarcie Bez Spinki
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone