>Składniki:7-8 jaj kurzych, 50-60g szynki wieprzowej wędzonej i 50g naturalnego serka topionego (
przepisy na blogu) 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku zielonego oraz 2 łyżki majonezu (
przepis na blogu), sproszkowana słodka papryka czerwona, świeżo mielony czarny pieprz i sól morska do smaku + świeża zielona natka pietruszki do przybrania i świeże liście zielonej sałaty
>Wykonanie:
Jaja odpowiednio ugotuj do miękkości, ostudź, obierz ze skorupek, po czym poprzecinaj wzdłuż na równe poły – wydrąż żółtka do misy i rozetrzyj je ze serkiem, poszatkowaną na drobnych oczkach tarki lub posiekanej w kosteczkę szynki, szczypiorkiem i majonezem oraz przyprawami do smaku, do jednolitości – połówki białek jaj wypełnij przygotowanym farszem, po czym rozłóż na przygotowanej paterce, ew. pokrytej liśćmi sałaty.
Gotowe jaja ew. jeszcze okraś papryką w proszku, przybierz natką pietruszki (
w każdą połówkę wetknij listek) i od razu podawaj; nie nadaje się do przechowania.