>Składniki: (ciasto) 225g białej mąki pszennej i 75g ziemniaczanej, 150g masła (
przepis na blogu), 3 łyżki krowiego mleka 3,2%, 5 średnich jaj kurzych, 200g białego cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 2 duże cytryny
(nasączenie&wierzch) ok.14 łyżek świeżego soku z cytryny (
ew. pomarańczy) + łyżki tegoż 4 oraz 200g cukru pudru
>Wykonanie:
Masło w misie z cukrami zupełnie rozetrzyj na gładki ‘krem’, po czym ucierając dalej, z wolna kolejno dodawaj świeżo otartą skórkę z 1 cytryny, po 1 jaju oraz partie mieszanki reszty podanych składników suchych z przesianą mąką i 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny – uzyskaną tę jednolicie gładką, na poły gęstawą masę ciasta dzieląc na równe części, powypełniaj dokładnie już wysmarowane masłem i obsypane mąką foremki o pojemności 200ml (
do ok.3/4 wysokości); wstaw do rozgrzanego już do temp.175C piekarnika i weń przetrzymaj ok.35min, do chwili lekkiego wypulchnienia ciasta, wyrazistego jasnego przybrązowienia wierzchu oraz pełnej suchości środka.
Gotowe babeczki pozostaw w foremkach jeszcze przez ok.45min, po czym zeń delikatnie wyłóż na kratę (
odwracając foremki do góry dnem i popukując) – wykończ jeszcze ciepłe, w paru miejscach od spodu nakłuwając cienkim drewnianym patyczkiem i nasączając sokiem cytrynowym (
ok.1-2 łyżki na babeczkę), a następnie tak pozostaw do zupełnego ostygnięcia – ew. wykończ, każdą babeczkę równomiernie od góry polewając jednolitą na poły gęstawą polewą lukrową, świeżo utartą z cukru pudru i 4 łyżek soku cytrynowego, i do mocnego zastygnięcia ponownie na pewien czas odstaw w miejsce chłodne.