Nowy rok zaczynamy bardzo smacznie przepysznym burgerem z tak zwaną szarpaną, rwaną lub wyczesaną :) wieprzowiną. Mięso nie jest trudne w przygotowaniu, ale dość czasochłonne. Powinno marynować się w przyprawach całą noc i piec baardzoo długo bo aż 9 godzin w temperaturze 90 stopni. Po upieczeniu jeszcze powinno z godzinkę odpocząć, ufff i w końcu można zajadać. Roboty przy nim nie dużo a efekt jest niesamowity! Mięso rozpływa się w ustach, jest idealne do kanapek, burgerów lub sałatek. Gorąco polecam! :) Bułeczki upiekłam z mojego przepisu, który znajduje się tu. Pomysł na mięso zaczerpnęłam z Kukbuka, a przepis na pysznego colesława znalazłam tu.
Składniki :
1 kg łopatki wieprzowej
4 łyżki oliwy
2 łyżki wędzonej papryki
2 łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania :
Przygotowuję marynatę – w misce umieszczam oliwę, wędzoną paprykę, sól i pokrojony w plastry czosnek, mieszam. Dokładnie nacieram nią mięso, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Zamarynowane mięso umieszczam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub w garnku żeliwnym. Piekę przez 9 godzin w temperaturze 90 stopni. Na ostatnie pół godziny ściągam pokrywkę i włączam funkcję grillowanie, żeby mięso się zarumieniło. Po upieczeniu przekładam na duży talerz i szczelnie zakrywam folią aluminiową. Odstawiam na godzinę, żeby mięso odpoczęło. Gotowe mięso rozdzielam za pomocą dwóch widelców.
Surówka colesław
Składniki :
ćwiartka białej kapusty
mała marchewka
mała cebula
Sos :
½ szklanki majonezu
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobno posiekanego koperku
sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Kapustę drobno szatkuję, wrzucam do miski, oprószam solą i odstawiam na kilkanaście minut, następnie odciskam z soku. Marchew i cebulę obieram, marchew ścieram na tarce na drobnych oczkach, cebulę drobno siekam. Przygotowuję sos : w misce umieszczam wszystkie składniki i dokładnie mieszam. Do kapusty dodaję marchew, cebulę i sos, mieszam, miskę zakrywam folią spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki. Bez pośrednio przed podaniem dodaję jeszcze odrobinę octu i soku z cytryny.