Fantastyczny sos zarówno do polędwiczki wieprzowej jak i polędwicy wołowej. Jest delikatny, kremowy z nutką pikanterii, której nadaje marynowany zielony pieprz. Gorąco polecam do wypróbowania! :)
Składniki :
1 polędwiczka wieprzowa
3 łyżki oliwy
3 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
50 ml brandy
200 ml śmietanki kremówki
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania :
Polędwiczkę oczyszczam z błonek i przerostów tłuszczu, następnie kroję w 2-2 ½ cm plastry, które delikatnie rozbijam. Oprószam solą i odrobiną pieprzu z obu stron. Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy, smażę polędwiczki po 2-3 minuty z każdej strony, ściągam z patelni na talerz, odkładam. Na patelnię wrzucam zielony pieprz, wlewam brandy, podpalam, czekam aż płomień zgaśnie, wlewam śmietankę, daję szczyptę soli, mieszam i pozostawiam na małym ogniu aż sos zacznie gęstnieć. Gotowym sosem polewam polędwiczki.