Krokiety z mięsem zazwyczaj przyrządza się z mięsa pozostałego po gotowanym rosole i jest to znakomity sposób na to, żeby nic się nie marnowało :). Jeśli akurat nie mamy takiego mięska pod ręką, a ochota na mięsne krokiety jest, można je zrobić z podsmażonego mięsa mielonego. Takie krokiety to doskonały dodatek do barszczu.
Składniki (10 sztuk) :
500 g mielonej wieprzowiny
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
olej
sól, pieprz
majeranek
Panierka :
1 jajko
bułka tarta
Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuję ciasto na naleśniki – do dużej miski wsypuję mąkę, szczyptę soli, dodaję mleko, wodę gazowaną i jajka, miksuję na gładką masę, odstawiam na kilka minut, następnie smażę naleśniki. Czosnek i cebulę obieram, czosnek drobno siekam, cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i cebule, smażę aż się zeszklą, dodaję mięso, oprószam solą, pieprzem i spora garścią majeranku. Smażąc rozdrabniam je widelcem, żeby nie tworzyły się duże kulki. Gotowe mięso przekładam do miski i odstawiam do przestygnięcia. W razie potrzeby doprawiam jeszcze farsz. Nakładam go na naleśniki – układam niewielką ilość w kształcie kwadratu na środku naleśnika, następnie składam boki i zwijam krokieta od dołu do góry. Obtaczam w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażę aż się ładnie zarumienią.