Indyk duszony:
1 duży filet z indyka (lub polędwica)
1 cebula
2 jabłka
sól, pieprz, majeranek
olej rzepakowy, masło
Mięso nacieramy przyprawami (np gotowa przyprawa do mięs drobiowych) i obsmażamy na oleju w garnku teflonowym.
Kiedy zaczyna się przyrumienić dolewamy zimnej wody ok 1-2 cm i dusimy pod przykryciem uzupełnając parująca wodę do ww wysokości.
Po ok 15 min dodajemy zeszkloną na maśle na osobnej patelni cebulę oraz pokrojone w 16-tki jabłka (możemy też uzyc takich z kompotu) i doprawiamy majerankiem.
Mięso dusimy w całości ok 30 min, pod konec duszenia kroimy w plasterki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Surówka z włoskiej kapusty:
1/4 włoskiej kapusty
1 cebula
1 mała cukinia
kilka listków jarmużu
koperek, pietruszka
Kapustę siekamy b.drobno, cebulę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Z jarmużu usuwamy twarde środki liści, gotujemy go ok 5 min i również drobno siekamy.
Jesli posiadamy robot kuchenny surówkę można przyrzadzić ekspresowo scierajac warzywa na tarczy o najwiekszych oczkach.
Dodajemy posiekane po kilka łodyg pietruszki i koperku.
Doprawiamy solą, pieprzem i 5 łyżkami oliwy.
Surówkę możemy też przyrządzić bez jarmużu a dodać marchewkę, rzodkiewkę co lubimy
Smacznego :)