**Batatowe placki kukurydziane z gruszką, chałwą i masłem orzechowym **
Tyle ciekawych propozycji na wykorzystanie batata przez ostatni czas się naoglądałam, że jak już go dorwałam to nie wiedziałam w czym najpierw go wykorzystać. Cieszę się, że nie zjadłam go ot tak zaraz po upieczeniu, bo wiem że nie dałabym rady... Słodki ziemniak, wiedziałam, że będzie słodki, ale w życiu bym nie przypuszczała, że aż tak! Dla mnie tak sam w sobie bardzo słodki, nawet za słodki. I dlatego też nie dałabym rady zjeść go tak takiego zwykłego, tylko upieczonego ;) Ale kolejny raz jestem mile zaskoczona, bo myślałam, że będzie gorszy, a smakuje całkiem całkiem, a jak mi pachniał, pięknie tak hmm miodowo :-)
BATATOWE PLACKI
100 g batata
1 jajko
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
mleko
upieczonego do miękkości batata rozgnieść na gładkie pure, wymieszać z jajkiem, mąką i proszkiem, dodać mleko do odpowiedniej konsystencji (2-3 łyżki, lubię geste ciasta) smażyć placki na rozgrzanej patelni.