Ostatnio zupy kremy królują na moim stole. Tym razem mam dla Was przepis na krem z buraków. Świetna alternatywa dla tradycyjnego barszczu.
Składniki
na 4 porcje
3 buraki
ziemniak
pół cebuli
ząbek czosnku
3 łyżki czerwonej fasoli (z puszki)
litr bulionu warzywnego
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
szczypta pieprzu
sól do smaku
do podania:
łyżka śmietany lub gęstego jogurtu
kiełki
Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
3. Wrzucamy warzywa pokrojone warzywa, cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i fasolę do garnka i zalewamy bulionem.
4. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
5. Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
6. pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze przez chwilę.
7. Blendujemy całość na gładki krem.
8. Podajemy z łyżką gęstego jogurtu lub śmietany oraz garścią kiełków.
Smacznego!
Jeśli macie ochotę wykorzystać buraki też w innej formie, zajrzyjcie
TUTAJ.
Chcecie być na bieżąco? Zapraszam po inspiracje na mój profil na
Facebook'u TUTAJ oraz
Instagramie TUTAJ.