Dziś przepis na sałatkę, która będzie dobrym dodatkiem do obiadu, smaczną kolacją, a także idealnie sprawdzi się jako zawartość lunchbox'a. Proszę Państwa, oto sałatka brokułowa!
Do przygotowania dużej miski potrzebowałam:
- pół brokuła
- 100g makaronu (najlepiej pełnoziarnistego) - masa suchego
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 2 jajka
- sporą garść świeżego szczypiorku
- ewentualnie ulubione świeże zioła lub kiełki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub majonezu) - sałatka będzie raczej sucha, jeśli chcecie aby warzywa były mocno połączone, dodajcie podwójną porcję jogurtu oraz musztardy
- łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Brokuła myjemy i gotujemy.
2. W tym samym czasie gotujemy makaron oraz jajka na twardo.
3. Gdy wszystkie składniki będą gotowe oraz przestudzone dzielimy różyczki brokuła na drobne części.
4. Dodajemy ugotowany przestudzony makaron oraz pokrojone w kostkę jajka na twardo.
5. Dodajemy kukurydzę oraz posiekany drobno szczypiorek i wszystko mieszamy.
6. Dodajemy jogurt oraz musztardę, a także sól i pieprz i wszystko mieszamy.
7. Najlepiej zostawić sałatkę na 2 godziny w lodówce, aby wszystko się przegryzło.
Gotowe!