Wykonanie:
1. Rozdzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem na jednolitą masę.
2. Dodajemy mascarpone i wymieszamy.
4. W międzyczasie ubijamy pianę z białek, a następnie łączymy z masą.
5. Wykładamy pierwszy spód na talerz lub blachę.
6. Wylewamy przy pomocy łyżeczki kawę na biszkopt tak, aby nią nasiąkł.
7. Pokrywamy go sporą warstwą masy serowej.
8. Układamy w ten sposób kilka warstw naprzemiennie.
8. Oprószamy na wierzchu kakao. Ewentualnie ozdabiamy resztą masy i ziarnami kawy.
9. Wstawiamy ciasto do lodówki, najlepiej na cala noc.
Gotowe! Ten deser sprawdza się zarówno jako poobiednia przekąska, jak i w przypadku większej okazji.
A Wy próbowaliście kiedyś tiramisu? Lubicie wersję oryginalną, czy preferujecie wersje owocowe, na przykład z truskawkami?