Dzisiaj przepis na bardzo szybką sałatkę z tuńczykiem. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, stanowi więc idealną opcję w razie braku czasu na przygotowanie posiłku. Tuńczyk jest bogaty w białko, a pieczywo razowe w węglowodany złożone. Dzięki temu sałatka syci i może stanowić samodzielny posiłek.
Do przygotowania potrzebowałam (na dwie porcje):
- puszka tuńczyka w oleju (moim zdaniem zdecydowanie najlepszy jest ten Lisner'a)
- kubeczek jogurtu naturalnego (180g)
- pół ząbka czosnku
- szczypiorek
- garść liści sałaty
- garść rukoli
- garść kiełków lucerny
- duży pomidor
- 15 oliwek
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie jest ekspresowe:
1. Myjemy sałatę i rukolę i rwiemy liście na drobne części.
2. Myjemy pomidora i kroimy na drobne kawałki.
3. Mieszamy sałatę, pomidora, oliwki, rukolę oraz kiełki. Dodajemy świeżą bazylię.
4. Przygotowujemy sos - wyciskamy czosnek, mieszamy z jogurtem, dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Polewamy sałatkę sosem.
6. Na koniec dodajemy tuńczyka. Polewamy całość olejem (dodaje aromatu).
7. Podajemy sałatkę z pieczywem lub jako dodatek do większego dania.
Gotowe!
Lubicie tuńczyka? Wolicie wersję w sosie własnym czy w oleju?